NA24.no

Telenor avviser korrupsjonstrøbbel

Sist oppdatert:
Ukraina regnes som ett av verdens mest korrupte land. Trond Moe i mobilgiganten Kyivstar merker ikke mye til det.

I ti år har Telenor vært involvert i ett av verdens mest korrupte land, Ukraina, med mobilselskapet Kyivstar. Organisasjonen Transparency International (TI) rangerer Ukraina på 107. plass blant de mest korrupte landene på kloden.

NA24 - din nye næringslivsavis

Etter Sovjetunionens sammenbrudd i 1991 gled landet sakte ut i en kaotisk tilstand. Privatiseringen av statlige bedrifter ga flere maktpersoner mulighet til å raske til seg enorme rikdommer. En av dem var den første statsministeren, Pavlo Lazarenko, tilranet seg verdier på opp mot 200 millioner dollar fra ulike forretningsprosjekter, ifølge TI.

- Et visst press
Men på tross av det opplever ikke Telenors mann i Ukraina, viseadministrerende direktør Trond Moe i Kyivstar, mye korrupsjon på sin vei mot 20 millioner mobilkunder. Siden han begynte i Kyivstar i 2000 har selskapet vokst til 15 millioner kunder og møtt stadig mindre korrupsjon underveis.

- Ukraina har blitt et mer transparent land å jobbe i. Korrupsjon er nok noe privatpersoner og mindre selskaper merker mer til enn vi gjør. Vi er såpass stor at vi får respekt, men det er klart at det enkelte ganger har vært nødvendig å bruke et visst press, sier Moe til NA24.

Selskapet trenger en rekke tillatelser i forbindelse med utbyggingen av mobilnettet. Det hender at de holdes tilbake.

- Men vi stiller med landets beste advokater, så det løser seg alltid, forteller Moe.

- Bedre enn Russland

I Russland møter Telenor problemer med partneren i mobilgiganten Vimpelcom, Mikhali Fridman, som har stor makt gjennom sin enorme formue og gode politiske kontakter. Heller ikke på det området har Telenor mye problemer i Ukraina, ifølge Moe.

- Staten er en mindre dominerende aktør og jeg oppfatter det som om det er mindre politisk påvirkning her enn i Russland, forteller han.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere