Gå til sidens hovedinnhold

Telenor dropper emisjon

Låner 8 milliarder til India-kjøp. Dropper utbytte for 2008 og 2009.

Telenor tar helomvending i forbindelse med oppkjøpet av Unitech Wireless i India.

Følg markedet tettest på NA24 iMarkedet

Telegiganten har derfor bestemt seg for å finansiere investeringen i Unitech Wireless i India gjennom en kombinasjon av kontantstrøm og opptak av ny gjeld.

Som en følge av dette trekker Telenor den tidligere foreslåtte emisjonen på 12 milliarder kroner.

- Det er nok mange som har gått og ventet på denne avklaringen, vil jeg tro, sier Pål Kvalheim, informasjonsdirektør i Telenor til NA24.

- Så nå blir aksjonærene fornøyd?

- Vi får håpe det. Vi har fått mange tilbakemeldinger, og vi håper det er en løsning som er mer aksjonærvennlig, eller som flere aksjonærer vil sette pris på, korrigerer Kvalheim seg.

Dropper utbytte
Telenor har bestemt seg for å foreslå at det ikke betales utbytte til aksjonærene for året 2008. Videre er det Telenors intensjon at det ikke foreslås å betale utbytte for 2009. Et endelig forslag om utbytte for 2009 vil ikke foreligge før etter at regnskapet for 2009 foreligger.

- En del av denne løsningen for at vi kan la være å gjennomføre emisjon er at styret foreslår at det ikke utbetales utbytte for 2008. Styret ser også at det trolig ikke blir utbytte for 2009, men det ser man ikke før regnskapene foreligger. Derfor kan vi ikke slå det fast nå, forklarer Kvalheim.

Telenor har inngått avtale om et treårig banklån 8 milliarder kroner som kan benyttes til investeringen i Unitech Wireless.

- Fullføring av India-transaksjonen forutsetter at visse betingelser er oppfylt, og som kommunisert 23. januar forventer Telenor at dette vil finne sted i løpet av første kvartal 2009. Telenor er fremdeles trygg på at alle vilkår vil bli oppfylt innenfor den indikerte tidsrammen.

Fikk massiv kritikk
Det var i forbindelse med fremleggelsen av tredjekvartalstallene 29. oktober i år Telenor meldte om milliardkjøpet og at dette skulle finansieres gjennom en fortrinnsrettet emisjon på 12 milliarder kroner i løpet av første kvartal neste år.

Prislappen på eierposten på 60 prosent av Unitech Wireless er satt til 1,07 milliarder dollar, eller rundt 7,2 milliarder kroner. Unitech Wireless har telekommunikasjonslisenser i alle Indias 22 telekomregioner og planlegger å lansere mobiltjenester i midten av 2009. Unitech har til intensjon å investere rundt 2 milliarder dollar de første tre årene og å nå EBITDA break-even rundt tre år etter lansering.

Kritikken i forbindelse med oppkjøpet har vært massiv. Analytikerne mente at Telenor betaler for mye for andelen og var kritiske til emisjonen. Derfor varslet Telenor før jul at de vurderte andre måter å finansiere investeringen på.

Henter åtte milliarder
- Svært mange bedrifter klager over at det er umulig å få lån. Hvorfor får Telenor tilsagn om åtte milliarder kroner?

- Det er vanskelig for meg å kommentere våre muligheter til å få banklån i forhold til andre. Jeg bare fastslår at Telenor har klart å skaffe lån, sier Kvalheim, som sier at administrasjonen i telegiganten har jobbet med denne løsningen helt siden før jul.

- Nå har vi besluttet denne løsningen, sier Kvalheim.

Staten er største eier i Telenor med 53,97 prosent. Telenor fikk klarsignal fra Nærings- og handelsdepartementet til å gå videre med de svært lite populære emisjonsplanene.

Dialog med staten
- Har dere vært i dialog med departementet når det gjelder å droppe utbytte i to år?

- Det har vært en løpende dialog med vår største eier når det gjelder finansieringsspørsmålet. Når det gjelder utbyttepolitikken må du nesten snakke med departementet, sier Kvalheim.

Det er ennå ikke helt sikkert at India-avtalen vil gå gjennom. Dette avhenger blant annet at Telenor får på plass en avtale om leie av mobilmaster i India.

- Men dette er et viktig delprosjekt som nå er på plass, sier Kvalheim.

Det har ikke lykkes NA24 å få en kommentar fra departementet.

Reklame

Black Week: Her får du oversikt over alle salgene