*Nettavisen* Økonomi.

Telenor får pepper

Ledere som ikke følger eierens interesser bør finne seg noe annet å gjøre, mener SV.

I dag ble det klart at styret i Telenor går inn for salg av Telenor Satellite Services (TSS), et selskap som driver tjenester tilknyttet satellittkommunikasjon.

NA24 - din næringslivsavis

Selskapet ble solgt til fond som ledes av britiske Apax Partners, og Telenor innkasserer 400 millioner dollar, eller over 2,5 milliard kroner.

Dette skjedde til tross for at regjeringen har vært i mot et slikt salg. Den nye næringsministeren mottok nyheten slik:

- Vi fortalte Telenor-styret veldig klart hva vi mente om planene da vi ble orientert i forrige uke. Vi hadde helst sett at TSS ikke ble solgt, alternativt at selskapet ble på norske hender. Styret i Telenor er meget godt kjent med at vi mener dette, sier nærings- og handelsminister Dag Terje Andersen (Ap) til NTB.

Les om salget her: Telenor-salg skuffer

Overrasket SV
Også SVs næringspolitiske talskvinne, Ingvild Vaggen Malvik, reagerer på Telenors beslutning om å selge TSS.

- Jeg er litt overrasket over Telenor og at de ikke tar politiske signaler, sier Vaggen Malvik til NA24.

Klikk på bildet for å forstørre.

Hun trekker frem at regjeringens bebudede eierskapsmelding vil kunne gi viktige føringer på hvordan staten skal styre sine investeringer.

- Det vil bli et signal fra regjeringen om at man skal ha mer styring. Eierstyring er ellers i næringslivet et honnørord, sier Vaggen Malvik som forteller at hun støtter varmt de signalene regjeringen har kommet med om en mer aktiv eierskapsutøvelse på statens eiendeler.

- Kunne Telenor gjennomført dette salget etter denne eierskapsmeldingen?

- Jeg kjenner ikke detaljene rundt denne saken så godt, så det er vanskelig å kommentere. Men min generelle grunnholdning er at ledelsen i et selskap som ikke følger opp det som er i eiernes interesse bør finne seg noe annet å holde på med. Hovedpoenget er at ledelsen skal følge opp det som er eiernes interesser, sier Vaggen Malvik til NA24.

- Vil dagens Telenor-salg få konsekvenser for styret i selskapet?

- Det er en ordinær gjennomgang av styret i Telenor til våren, og den ser jeg med spenning frem til, sier Vaggen Malvik.

Klikk på bildet for å forstørre.

Avviser signalsperre
Scott Engebrigtsen, informasjonsdirektør i Telenor, avviser at selskapet ikke mottar politiske signaler.

- Man kan ikke styre selskap etter signaler som kommer gjennom media. Ledelsen forholder seg til styret, og styret forholder seg i Telenors tilfelle til bedriftsforsamlingen som igjen forholder seg til generalforsamlingen, sier Engebrigtsen til NA24.

- Det er feil å si at vi ikke tar politiske signaler, sier informasjonsdirektøren til NA24. Han presiserer også at det ikke er satellitt-divisjonen til Telenor som nå blir solgt ut av landet.

- Det er feil å si at Telenor nå selger unna sin satellittvirksomhet, bare tjenester rundt, sier Engebrigtsen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag