NA24.no

Telenor får sak mot erkerival

Sist oppdatert:
Telenor og Alfa havner igjen i amerikanske rettssaler.

Telenor får nå prøvet en sak mot erkerival Altimo i forbindelse med sistnevntes kjøp av aksjer i VimpelCom. Det blir klart etter at det norske teleselskapet har fått medhold av en føderal domstol i New York.

NA24 - din næringslivsavis

Saken oppsto da Altimo med fire andre selskaper i Alfa-sfæren til Mikhail Friedman kjøpte 9,5 prosent av det russiske mobilselskapet VimpelCom. Kjøpene skjedde i perioden fra august 2006 og mai 2007. Dette førte ifølge Telenor til at Alfa var igjen brudd med amerikanske tilbudsregler.

Møtes i retten
- Retten fastslår i sin avgjørelse blant annet at det er presentert tilstrekkelige fakta fra Telenors side til å understøtte videre rettslig prøving av påstandene om at Altimo og fire andre Alfa-selskaper hadde til hensikt å skaffe seg kontroll over VimpelCom, og at de unnlot å rapportere dette til amerikanske verdipapirmyndigheter. Videre er det funnet grunnlag for å gå videre med rettslig prøving av påstandene om at Alfaselskapene kjøpte aksjer i brudd med amerikanske tilbudsregler.

I juni 2007 anla Telenor en sak mot Altimo og deres eier for brudd på disse bestemmelsene. Nå havner striden til voldgiftsbehandling etter at retten avslo Altimos begjæring om å stanse behandlingen.

Telenor fikk ikke medhold på innsideanklagene mot ledelsen i Alfa. Retten mener det ikke foreligger tilstrekkelig informasjon som identifiserer hvem i Alfaledelsen som kan ha handlet på basis av konfidensiell informasjon kun gitt til styret i VimpelCom. Dermed blir ikke påstandene om ulovlig innsidehandel prøvet i denne omgang.

Må vitne
- Rettsprosessen går nå over i en ny saksforberedende fase med ytterligere avdekking av fakta, hvor Alfaselskapene vil måtte fremlegge dokumenter og stille sine ansatte tilgjengelig for vitneeksaminasjon under ed, skriver Telenor i en pressemelding.

Telenor eier 33,6 prosent i VimpelCom og kan stemme for 29,9 prosent av eierandelen.

Tirsdag ble det klart at et selskap i Alfa-sfæren saksøker Telenor for én milliard dollar. Striden stammer fra da VimpelCom kjøpte seg opp i URS/Wellcom. Ifølge søksmålet ble kjøpet forsinket med omkring ett år etter at Telenor bremset oppkjøpet. Tapet ble på 2,7 milliarder dollar ifølge Alfa, og de krever å få dekket sin andel på 1 milliard dollar.

Les mer: Milliardsøksmål mot Telenor

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere