*Nettavisen* Økonomi.

Telenor fikk grønt lys i India

Foto: Knut Falch/SCANPIX

Har passert en svært viktig milepæl.

11.02.09 14:34

- Vi har sagt at vi skal fullføre India-avtalen innen første kvartal i år. Det er fortsatt noen flere formelle forhold som skal på plass, men det er klart at denne avtalen er en viktig milepæl som tar oss et langt skritt videre, sier Pål Kvalheim, informasjonsdirektør i Telenor til NA24.

NA24 - din næringslivsavis

Dermed er Telenor et langt skritt videre mot etableringen i India, en investering som analytikere og aksjonærer har sett på med svært stor skepsis.

Det er selskapet Unitech Wireless, som Telenor skal ta en 60 prosents eierandel i, som i dag annonserte at de har inngått en langsiktig leieavtale av mobilmaster.

- Avtalen om deling av mobilmaster omfatter cirka 40,000 mobilmaster, og av disse vil cirka 22.000 være på plass innen april 2009. De resterende tårnene vil bli bygget i 2009 og 2010 i samsvar med behovene til Unitech Wireless, skriver Telenor i en pressemelding.

Hissige aksjonærer
Telenor skapte nærmest aksjonæropprør da selskapet foreslo å finansiere sitt indiaeventyr ved hjelp av en emisjon. Etter massiv kritikk, foreslo Telenor i stede å kutte utbyttet i to år. Da vedtaket om å droppe emisjonen ble kjent uttalte Telenor-analytiker Martin P. Hoff i Artic Securities følgende til NA24:

- Avtalen i India så dårlig ut da Telenor lanserte den for tre måneder siden. Nå ser det mye verre ut. Det har kommet flere konkurrenter og utsiktene og veksten er dårligere i India.

LES OGSÅ: - Alle negative til Telenor-deal

- Hva synes du om kritikken som har kommet i forbindelse med denne avtalen?

- Jeg har ikke så lyst til å karakterisere den. Vi registrerer at aksjonærene har gitt kraftige tilbakemeldinger, spesielt på dette med emisjonen. Der har vi funnet en annen løsning. Selve investeringen i India håper vi over tid at skeptikerne vil se at det er en god investering. Men der er det vi som har bevisbyrden, vedgår Kvalheim.

Når det gjelder lønnsomheten i India-prosjektet, viser Kvalheim til et analytikermøte telegiganten skal avholde fredag.

- Da skal vi gå gjennom hele investeringen i detalj. Da håper jeg vi kan få nyansert dette synet litt, sier Kvalheim.

Meld deg på NA24s nyhetsbrev her

Gigantisk vekst
- Men indisk økonomi møter jo nå som resten av verden store utfordringer?

- Vi følger selvfølgelig med på utviklingen. Men det er under 30 prosent mobilutbredelse i det indiske markedet. Det er ingen grunn til at India skal ligge noe lavere enn resten av markedene i regionen. Mobilmarkedet vokser med 8 millioner abonnenter i måneden, og det er en megatrend som vi tror vil fortsette. Vi tror at utbredelsen av mobiltelefoni vil ha doblet seg i løpet av noen år, og det er den utbredelsen vi vil være en del av, poengterer Kvalheim.

Kvalheim vil ikke gå inn på kostnaden per tårn som ligger i den nysignerte avtalen.

- Men vi er fornøyd med å ha en god og langsiktig avtale på plass. Dette er et bærende element for hele indiainvesteringen. Det at vi skal leie framfor å eie mobilmaster, vil gi oss vesentlig lavere kostnader. Avtalen varer i 20 år, med opsjon på ytterligere fem år. Så dette er langsiktig, sier Kvalheim.

La frem resultat
Jon Fredrik Baksaas i Telenor la onsdag morgen frem et resultat før skatt på 3.361 millioner kroner i fjerde kvartal. Det er en nedgang fra 7.239 millioner kroner i fjerde kvartal 2007, og verre enn markedet hadde forventet.

Se Baksaas kommentere situasjonen på TV 2 Nyhetskanalen. Artikkelen fortsetter under videovinduet.

286881

Konsensus blant analytikerne er at resultat før skatt 4.408 millioner kroner, viser estimater innhentet av SME Direkt på vegne av TDN FInans.

Driftsresultatet før avskrivninger (EBITDA) økte til 7.717 millioner kroner fra 7.247 millioner kroner i samme periode fra driftsinntekter 26.364 millioner kroner og 23.737 millioner kroner i henholdsvis fjerde kvartal 2008 og 2007.

Her hadde analytikerne ventet 7.508 millioner kroner og 25.009 millioner kroner.

Driftsresultatet steg til 3.604 millioner kroner i fjerde kvartal fra 3.335 millioner kroner, mens analytikerne ventet 3.899 millioner kroner.

Les mer her: Telenor solid i pluss

Har du et næringslivstips - kontakt NA24

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.