Telenor i kjempefusjon

Administrerende direktør i Telenor Jon Fredrik Baksaas leverer knalltall for tredje kvartal 2014.

Administrerende direktør i Telenor Jon Fredrik Baksaas leverer knalltall for tredje kvartal 2014. Foto: (Telenor)

Slår seg sammen med TeliaSonera i Danmark.

03.12.14 08:19

Telenor har lenge slitt i det danske markedet, der konkurransen i lang tid har vært regnet som skyhøy og avkastningen dårlig.

Nå er det klart at selskapet slår seg sammen med TeliaSonera om den danske virksomheten i et felleseid selskap, der hver av partene vil eie 50 prosent.

- Konkurransen i Danmark er intens, og vi ser et fortsatt press på omsetning og lønnsomhet, så en konsolidering er ikke til å unngå. Ved å slå sammenTelenors og TeliaSoneras virksomheter og kundebaser i Danmark skaper vi en robust operatør. Vi vil kunne tilby våre kunder et fremragende mobilnett og den beste brukeropplevelsen i det danske markedet, sier Kjell-Morten Johnsen, konserndirektør og Europa-sjef i Telenor

Det nye selskapet vil ha rundt 3.5 millioner mobilkunder. Med en mobilmarkedsandel på rundt 40 prosent, omsetning på over ni milliarder danske kroner og et betydelig synergipotensial vil transaksjonen skape en robust operatør i det danske markedet.

Samme infrastruktur
Der har lenge vært et uttalt behov for konsolidering i det danske telemarkedet, hvor operatørene har opplevd press både omsetning og lønnsomhet, noe som har medført begrenset rom for investeringer og innovasjon.

Telenor og TeliaSonera har siden 2012 hatt et felles infrastrukturselskap i Danmark, og de to partene er nå enige om at et fullverdig og uavhengig teleselskap er den strategisk foretrukne løsningen for å utnytte synergieffekter og skape verdier fremover.

Ventes å spare store summer
Sammenslåingen av de to selskapene forventes å skape årlige effektiviseringsgevinster på mer enn 800 millioner danske kroner, med full effekt fra 2019. De største synergieffektene forventes innenfor distribusjon, salg og markedsføring, kundeservice, administrasjon, samt nettverk og IT.

Integrasjonskostnadene forventes å beløpe seg til rundt 0,8 milliarder danske kroner i perioden2015-2017.

Likt styre
Telenor og TeliaSonera vil være likt representert i styret i det felleseide selskapet.

Styret vil ha sju medlemmer, der hver av partene peker ut tre medlemmer og styreformannen blir valgt enstemmig av de to partene i fellesskap. Rekrutteringsprosessen for å finne en administrerende direktør for det nye selskapet vil nå starte, og det forventes at ny leder vil være på plass i god tid.

Likt priset
Telenor og TeliaSonera er enige om at verdsettelsen av deres respektive selskaper er tilnærmet lik, og avtalen er dermed basert på likt eierskap.

Forskjeller i nettogjeld og endringer i arbeidskapital fra signering til gjennomføring av transaksjonen vil bli gjort opp i kontanter.


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.