NA24.no

Telenor kan droppe Russland

Sist oppdatert:
Store problemer med å drive forretning i øst gjør at Telenor kan bli tvunget til å trekke seg fra det russiske markedet.

I russisk forretningsliv spiller man ikke etter reglene, man leker med dem. Det har Telenor bittert fått erfare.

NA24 - din nye næringslivsavis

Telenor og selskapets medeier i den russiske mobilkjempen Vimpelcom, en av verdens rikeste menn Mikhail Fridman, er i konflikt. Krigen handler om kontroll over 60 millioner mobilkunder i de to tidligere sovjetrepublikkene og verdier for mellom 60 og 90 milliarder kroner. Den norske telekjempen har møtt veggen flere ganger i øst og har lært at det er vanskelig å drive forretning i Russland og Ukraina.

Kan forsvinne fra øst
Pressetalsmann i Telenor, Dag Melgaard vedgår at Fridman har stor politisk makt, men forteller at det har de foreløpig klart å stå i mot.

- Han har naturligvis stor innflytelse, men det er ikke sikkert at hans politiske kontakter i alle sammenhenger er så gode. Vi har sett tilfeller på hvor forslag i denne saken har blitt stanset i Dumaen, sier Melgaard.

Han tror ikke Telenor blir spilt ut over sidelinjen politisk, men avviser ikke at de kan komme til å forsvinne fra det russiske og ukrainske markedet.

- Det er mange scenarier. Vi har ikke tenkt å forsvinne fra markedet i Ukraina eller Russland, men det er klart at det alternativet finnes som en mulig utgang, innrømmer Melgaard.

Mange fallgruver
Ifølge forsker ved Norsk utenrikspolitisk institutt, Jakub M. Godzimirski, er det mange fallgruver som det kan være vanskelig å unngå i russisk næringsliv. Godzimirski er Øst Europa-ekspert og har selv levert politisk risikoanalyse til Telenor. Det er to forhold som kan forklare dette, mener NUPI-forskeren.

- Det første handler om hvordan statlige organer behandler utenlandske investorer, hvor det ofte brukes makt i grensen mellom økonomi og politikk, sier han og viser til skattesaken mot Vimpelcom i 2004. Det ble sett på som et politisk virkemiddel fra den russiske krefter for å bli kvitt en konkurrent og Telenor ble advart om at Vimpelcom kunne risikere å ende opp som Yukos, som nærmest har forsvunnet etter at eieren, Mikhail Khodorkovskij, ble fengslet.

Flere ganger har Telenor måtte møte i retten for å forsvare noen av sine største investeringer i utlandet.

Leke med reglene
- Man sier at det er et hovedprinsipp i vestlig forretningsliv er at man ”play by the rules”. I Russland er det heller ”play with the rules”, sier han og viser til at lover og spilleregler endres for å tilpasse situasjonen.

Melgaard er enig i den beskrivelsen av russisk forretningskultur. Han er overrasket over hvor mye de har blitt motarbeidet av sin russiske partner i Vimpelcom og Kyivstar – Alfa Group.

- Vi verken kan eller vil holde på å forsvare oss mot slike angrep i lengden, hvor forretningspartneren vår retter angrep etter angrep mot våre investeringer, sier Melgaard til NA24 og viser til at det er derfor de har foreslått den såkalte markedsbaserte separasjonsmekanismen i kjøpsavtalen for Vimpelcom, som innebærer at Telenor eller Alfa kan be om å få kjøpe den andres aksjer ved eventuelle fremtidige uoverensstemmelser.

Godzimirski forteller at det andre forholdet som skaper problemer for de som ønsker å drive business i Russland er forretningskulturen.

- Telenors problem i Russland er at de har møtt på en annen forretningskultur, med utstrakt bruk av forskjellige grep for å få viljen sin, forteller Godzimirski.

Til tross for at Ukraina er ett av verdens mest korrupte land, ifølge den siste undersøkelsen til Transperancy International, forteller NUPI-forskeren at problemene faktisk kan bli mindre der likevel.

- Ukraina søker seg mot EU og tilpasser seg en mer europeisk kultur. De ønsker å gjøre ting på en litt mer europeisk måte, mens i Russland er det en mer spesifikk russisk kultur. Det er klart at også i Ukraina er det problemer med korrupsjon og politisk samrøre, men det er en langsiktig trend med tilnærming mot EU, sier han.

Stor politisk makt
Et annet problem Telenor møter på i Russland og Ukraina er Mikhail Fridmans store politiske makt. Milliardæren og oligarken Mikhail Fridman kontrollerer Alfa Group, som sammen med Telenor er Vimpelcoms største aksjonær, og motstander i kampen om makten i selskapet. Og det er mange måter Fridman kan utkjempe Telenor i Russland på.

Telenor har kranglet lenge med den russiske milliardæren Mikhail Fridman.
Telenor har kranglet lenge med den russiske milliardæren Mikhail Fridman.

- Han kan spille på at telekommunikasjon er viktig for Russlands statlige sikkerhet. Det har kommet signaler fra Putin om at staten vil beholde kontrollen med viktige elementer av statens økonomi. Kommunikasjonssektoren blir sett på som viktig for staten, sier Jakub M. Godzimirski og viser blant annet til at kjempelandet er delt opp i hele 11 tidssoner.

Ifølge NUPI-forskeren kan Telenor risikere at samarbeidspartneren fremstiller Telenors tilstedeværelse i Russland som et sikkerhetsproblem. Det skjedde for Siemens i en sak som gjaldt strømturbiner, hvor det ble fremstilt som essensielt for den russiske energisikkerheten og Siemens engasjement ble stoppet.

- Jeg utelukker ikke at det samme kan skje for Telenor, sier Godzimirski.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere