Telenor kan ikke utelukke korrupsjon

Telenors styreleder Svein Aaser kan ikke utelukke korrupsjon.

Telenors styreleder Svein Aaser kan ikke utelukke korrupsjon.

Kan ikke garantere at VimpelCom ikke har gjort seg skyldig i korrupsjon i Usbekistan.

– Vi har ikke gjennom våre undersøkelser klart å bevise det. Jeg var urolig og bekymret og kunne ikke utstede noen garanti, og det kan jeg fortsatt ikke, sier Telenors styreleder Svein Aaser.

– Selskapet er under etterforskning, og det skal avklares under etterforskningen, sier han.

Aaser får følge av Telenors konsernsjef Jon Fredrik Baksaas.

– Jeg kan heller ikke si at det har foregått korrupsjon. Men indisiene gjør at spørsmålsstillingen øker i styrke, sa han.

Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité holdt onsdag en åpen høring om Telenors håndtering i VimpelCom-saken.

Delvis statseide Telenor er deleier i VimpelCom, som skal ha betalt 600 millioner kroner til selskapet Takilant for å oppnå mobillisenser i Usbekistan. Saken er under politietterforskning i USA, Nederland og Sveits. Telenor har status som vitne.

Bedt om mer info

Aaser fremholdt at han har forsøkt å få ut mer informasjon fra VimpelCom etter hvert som stadig flere påstander om korrupsjon har dukket opp i forbindelse med selskapets investeringer i Usbekistan.

– Det er åpenbart at vi med den informasjonen vi nå har, er ytterligere bekymret. Jeg foretok en reise til Amsterdam våren 2013 da dette kom opp og prøvde å avklare dette med administrasjonen i VimpelCom, sa han.

Aaser slo imidlertid fast at han ikke klarte å komme til bunns i om korrupsjon hadde forekommet eller ikke.

– Jeg hadde og har fremdeles ikke politimyndighet, og jeg klarte ikke å komme lenger, vi klarte ikke å bevise at det er det, sa han.

Komitémedlem Abid Raja (V) presset Baksaas om hva Telenor-sjefen, som tidligere satt i VimpelComs styre, visste om den omstridte utbetalingen til Takilant. Baksaas henviste til politietterforskningen og til opplysninger fra VimpelCom om at utbetalingen var offentlig godkjent.

Ikke taushet

I forkant av høringen hadde Telenor skrevet et brev til Stortinget der det ble opplyst at taushetsplikten overfor VimpelCom ville gå foran hensynet til å oppfylle Stortingets ønske om informasjon.

Men onsdag gjorde Baksaas det klart at han ville forklare seg uten å føle seg bundet av noen taushetsplikt.

– Taushetsplikten er tillagt for stor betydning. Jeg mener å kunne gi en grundig redegjørelse overfor komiteen. Og jeg vil legge taushetsplikten til side på spørsmål i dag, sa Baksaas.

Aaser opplyste at han ikke er bundet av taushetsplikten.

– Veldig glatt vei

Transparency International Norges generalsekretær, Guro Slettemark, var først ut til å forklare seg. Hun viste til at både Russland, VimpelComs hjemland, og Usbekistan er kjent som land med et omfattende korrupsjonsproblem.

– Alle varsellamper burde lyse. Veien er veldig glatt, sa hun om Telenors engasjement i Usbekistan.

Kontrollkomiteens leder Martin Kolberg (Ap), som er saksordfører, sa i sin innledning at bakgrunnen for høringen er korrupsjonsmistankene. Men Stortinget vil også ha svar på hva Næringsdepartementet har visst om Telenors engasjement i Usbekistan. Senere mandag skal derfor tidligere næringsminister Trond Giske (Ap) og Monica Mæland forklare seg i høringen. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.