*Nettavisen* Økonomi.

Telenor kan miste 2 milliarder i Russland

Foto: (Scanpix)

Den russiske antimonopoltjenesten har varslet rettssak mot Telenor.

26.04.12 21:26

I midten av februar kjøpte Telenor 234 millioner VimpelCom preferanseaksjer fra Weather Investments for 374,4 millioner dollar - rundt 2,1 milliarder kroner - og økte dermed Telenors andel av stemmerettigheter i VimpelCom til 36,36 prosent.

Telenor melder torsdag i en pressemelding at dette vil kunne få konsekvenser.

«Telenor er gjort kjent med at den Føderale Antimonopoltjenesten i Russland (FAS) har startet en rettslig prosess ved en domstol i Moskva mot Telenor East Holding II AS og Weather Investments II S.à.r.l. Selskapene OJSC VimpelCom, OOO Altimo, VimpelCom Ltd., VimpelCom Holdings B.V. og Altimo Cooperatief U.A. er også nevnt som tredjepartsinteressenter i saken. Telenor har ikke blitt formelt forkynt stevningen, verken av FAS eller retten.»

Bakgrunnen for stevningen skal være at FAS mener at investeringen bryter russiske lover om strategiske investeringer og at de ønsker at transaksjonen skal ugyldiggjøres slik at Telenor må tilbakelevere aksjene. I stedet ønsker de at Telenor, VimpelCom og Altimo skal inngå en aksjonæravtale med de samme avtalevilkårene som Altimo terminerte i fjor.

Det er også bedt om en midlertidig forføyning i saken, slik at det ikke kan gjøres endringer i de styrende organer.

- Vi mener vi har opptrådt helt i henhold til kravene i lovene om strategiske investeringer, slik den har blitt tolket og håndhevet fram til nå", sier pressetalsmann Dag Melgaard i Telenor.

- I tillegg har vi gitt FAS all den informasjon de har bedt om. Det har ikke vært noen endringer i kontrollen over VimpelCom. Vi er åpne for dialog med FAS, men vi vil forsvare Telenors posisjon ved å søke beskyttelse både gjennom lovverket og handelsavtaler, sier han.

Telenor hevder de med oppkjøpet bare har kommet tilbake til posisjonen de hadde tidligere.

- Videre er Telenor innenfor eierskapsnivåene vi har hatt tidligere. Transaksjonen med Weather Investments reetablerte balansen i aksjonærposisjonene fra før Telenors eierandel ble utvannet som en følge av VimpelComs oppkjøp av Wind Telecom, avslutter Melgaard.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.