NA24.no

Jon Fredrik Baksaas, Telenor
Jon Fredrik Baksaas, Telenor Foto: Aas, Erlend (Scanpix)

Telenor kan rømme Russland

Sist oppdatert:
- Vi ser jo at vi har en partner som har som filosofi at konflikt er produktivitetsfremmende.

Det blåser friskt rundt konsernsjef Jon Frederik Baksaas i Telenor for tiden.

FØLG NA24 PÅ FACEBOOK

Tidligere styreformann Harald Norvik måtte forlate den norske telegiganten som følge av håndteringen av TV 2-salget og India-satsningen har fått en krasjlanding, som følge av korrupsjon i datterselskapet.

- Mye risiko i Telenor

Mitt oppe i det hele har Telenors russereventyr begynt slå sprekker.

Telenor eier nesten 40 prosent av Vimpelcom, som har over 200 millioner mobilbrukere fordelt på en rekke land, blant annet Russland og Ukraina.

Aksjemarkedet er bekymret og har kjørt Telenor-kursen kraftig ned de siste ukene, selv om selskapet betalte ut fem kroner per aksje i utbytte.

- Det er mye risiko i Telenor, og en god del av det er drevet av politiske prosesser, sier analytiker Thomas Nielsen i Pareto til NA24.

I slutten av februar ble Vimpelcom priset til nesten 120 milliarder kroner på børsen i New York. I dag er prisen i underkant av 80 milliarder kroner.

Falt 40 milliarder

Det betyr et fall på nesten 40 milliarder kroner, eller nærmere 16 milliarder kroner for Telenors del.

På mandag alene falt Vimpelcom med over 16 prosent. Årsaken er at russiske myndigheter har gått til retten og fått en midlertidig forføyning som blant annet innebærer at Vimpelcoms russiske datterselskap ikke kan betale ut utbytte til morselskapet i USA.

- Er det Altimo og Mikhail Fridman som står bak dette?

- Det kan jeg ikke kommentere, sier informasjonssjef i Telenor, Dag Melgaard, til NA24.

- Men de er tjent med at kursen faller, da de har preferanseaksjer som kan konverteres til vanlige aksjer, og jo lavere kurs, jo mer får de?

- Stemmer det.

- Salg vurdert

- Det er jo ikke lenge siden dere røkte fredspipe med Fridman. Dette sjokkerer dere vel ikke?

- Vi ser jo at vi har en partner som har som filosofi at konflikt er produktivitetsfremmende, så det ville jo ikke være direkte overraskende.

- Har dere noen gang vurdert å selge?

- Det er en av mange tanker vi har vurdert, men Vimpelcom er et bra selskap og vi ønsker å bidra til å utvikle selskapet videre.

- Nå er du veldig politisk korrekt?

- Ja, jeg er det, men mer kan jeg ikke si, sier Melgaard.

- Mye risiko i Ungarn og Thailand også

Paretos Thomas Nielsen mener det er utfordrende å følge Telenor for tiden.

Analytiker Thomas Nielsen.

- Det er vanskelig å vurdere sannsynligheten for de ulike utfallene, og dermed blir også utfallsrommet større enn i telekomselskaper med eksponering i mer stabile markeder. På den annen side har omsider svenske TeliaSonera fått til en tilsynelatende veldig god løsning med sin posisjon i russiske MegaFon, så i mange tilfeller kan også payoffen med å ta risiko bli svært lukrativ.

Han sikter da til at i Telenors viktigste markeder er det mye usikkerhet.

- En skal også huske på at det ikke bare er Russland og India som er risikable, men også markeder som Ungarn, Bangladesh og Thailand har det tidvis blitt endrede forutsetninger.

- Du har jo et kursmål på Telenor-aksjen på 92 kroner. Uansett hadde det ikke vært en kjøpsanbefaling?

- Stemmer det. Jeg har jo hatt en salgsanbefaling på Telenor en stund. Jeg har lagt inn en rabatt på fem prosent som følge av den risikoen, så uansett er det ikke et kjøp, sier Nielsen.

Russland-eventyret

Telenors russiske eventyr startet tilbake i desember 1998. Telenors daværende konsernsjef Tormod Hermansen ønsket å vokse, og det måtte skje utenfor Norges grenser.

Gamle Øst-Europa og mange av de Asiatiske landene var perfekte. Russland ble plukket ut. Allerede i 1995 gjorde Telenor sin første investering i Russland i et lite selskap kalt Northwest GSM, men det var først tre-fire år senere med Vimpelcom-investeringen, at satsningen ble stor. To milliarder kroner ble investert i to runder.

Våren 1999 overtok norske Jo Lunder sjefsstolen i VimpelCom, og kundemassen gikk fra 115.000 til en million på rekordtid.

Mikhail Fridman kom inn på eiersiden i 2001, og kundene fortsatte å renne inn. Plutselig hadde VimpelCom over 10 millioner abonnenter og alle var happy.

Norsk dobbeltstemme avgjorde

Etterhvert surnet forholdet mellom Fridman og Telenor, og den kalde krigen var i gang. Det måtte en internasjonal finanskrise til for at konflikten kunne bli løst.

Det russiske aksjemarkedet var en av de markedene som ble kraftigst rammet under finanskrise. I 2008 falt Moskva-børsen med over 70 prosent. Også VimpelCom fikk har medfart. Selv om Fridmans forretningsimperium fortsatt besto av betydelige verdier, var det ingen tvil om at flere banker, i sær de tyske, var en større plage enn før krisen.

Så endelig kunne aksjemarkedet slippe jublen løs høsten 2009. Den norske telekomgiganten hadde kommet til enighet med sin russiske partner i det russisk/ukrainske mobileventyret VimpelCom.

Men russere er russere og i forretningslivet gjør de som de vil. Litt over ett år etter fredspipen ble røykt, var det full splid igjen. I forbindelse med Vimpelcoms fusjon med det egyptiske mobilselskapet Wind Telecom, var det Telenors tidligere gullgutt, Jo Lunders dobbelstemme, som avgjorde til fordel for russerne og Fridman.

Telenor ønsket ikke en fusjon, mens Fridman var en ivrig pådriver. Så fusjon ble det, med Lunders hjelp.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere