*Nettavisen* Økonomi.

Telenor lærer fattige å wappe

Foto: Carine Charlotte Carlsen (NA24)

- Noen av dem har gått 37 kilometer for å delta i konkurransen.

09.09.12 15:25

Telenor og Grameenphone startet prosjektet i-Gen i Bangladesh september 2011. Prosjektet handler om å spre kunnskap gjennom å lære unge mennesker i Bangladesh å bruke internett på mobiltelefonen.

Telenor har reist rundt til mange skoler og hatt i-Gen undervisning og konkurranser.

- Det har vært veldig engasjerende deltakelse. Cirka 10.000 studenter deltok og ut av alle konkurransene fikk vi 102 i-geniuses, som betyr de som vant konkurransene i sitt distrikt. Naturligvis har disse blitt viktige ambassadører, sier Kristin Skogen Lund, konserndirektør i Telenor Nordic på konferansen.

Festival
Arrangemnetene har utviklet seg til å bli veldig store, med hele 3.000 deltakere per lokasjon. Både studenter, lærere og foreldre er til stede.

Flere skoler samles på en skole for å delta i konkurransen. Se video fra festivalene.

- Når du ser inn i historiene til studentene som deltar, blir man rørt. Noen av dem har gått 37 kilometer for å delta i konkurransen og foreldre har tryglet om deltakelse for sine barn. det betyr så mye å få til dette, sier Odd-Egil Åsen, prosjektleder i Bangladesh.

Telenor har flere samarbeidpartnere som har hjulpet til på veien til suksess. Den landsdekkende avisen Prothom Alo har hatt god dekning av arrangementene og stiumulert mye av interessen, Opera Mini har hjulpet til med lett internett tilgang og regjeringen i Bangladesh har hjulpet til med at Telenor fikk ta ut studentene av skolen en hel dag for festivalen.

I år har de også fått et samarbeid med en radiostasjon og det har blitt laget en TV-dokumentar av prosjketet somvil være på 8 episoder og de vil bli vist i Bangladesh.

- Det har vært veldig gøy og vi ser konkrete resultater, sier Skogen Lund til Nettavisen NA24.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Carine Charlotte Carlsen

Satser høyt
Nå utvider Telenor prosjektet til både Pakistan og Malaysia.

- Innflytelsen av det vi har gjort har gått over all forventing. Det har vært positivt og vi har fått gode tilbakemeldinger fra både regjeringen i Bangladesh, lærere og forelde, sier Skogen Lund.

Telenor har allerede lansert sitt prosjekt i Pakistan som internett champion, i-Champ. Dette er nesten det samme som i-Gen konseptet. Også her vil de strekke seg til aldersgruppen 14-18 år, gå ut til skolene, holde festivaler og konkurranser.

Populasjonen i Pakistan er cirka 190 millioner og de estimerer at 60 prosent av dette er ungdommen.

- Så igjen får dette meldingen om internett ut og beriker livene til millioner av mennesker. På grunn av dette potensiale og den suksessen vi har hatt, diskuterer vi også med andre operatører i Asia, forteller Audrey Sjøstdet, i-Gen prosjektansvarlig i Telenor Group.

Under konferansen avslører Opera sjef, Lars Broilesen, at Telenor også tenker på Malaysia.

- Vi har også opprulling i Malaysia, der er det stort politisk engasjement, forteller Skogen Lund til Nettavisen NA24.

Telenor planlegger også å fortsette i Bangladesh.

- Vi vil fortsette programmet dette året og reise til flere skoler, strekke oss til flere studenter, lærere og foreldre, sier Skogen Lund.

På to år har selskapet planlagt å nå tilsammen 2 500 skoler.

- Dette er bare starten på et eventyr. Dette er noe man knytter seg til å gjøre fordi man får internett ut til massen og ut til ungdommen og fremtiden. Sist år var det 10 000 studenter som deltok i konkurransen, i år planlegges det å bli 30 000 deltakere, forteller Sjøstdet.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Carine Charlotte Carlsen

Gram-master
Vinneren fra 2011, Chowdhury Sadid Alam, er nå på tur i Norge i sammenheng med Telenors konferanse som var på mandag.

- Norge turen er veldig sjarmerede for meg og det har vært veldig bra. Bangladesh er et fattig land og lederne er ikke så gode. Så initiativet til Grameenphone, Opera Mini, Prothom Alo og regjeringen er bra for å spre lyset av internett til populasjonen, sier Alam.

Han har nå blitt ambassadør til å dele internett i Bangladesh og kaller seg selv Gram-master.

Det klarte å tydelig å bevise gjennom konkurransen Telenor arrangerte på konferansen. De brukte samme opplegg som de gjør i Bangladesh og Alam slo alle nordmennene ned i senk.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.