*Nettavisen* Økonomi.

Telenor nekter å underskrive

Telenors styremedlemmer nekter å underskrive årsrapporten til russiske Vimpecom før detaljer rundt et omstridt kjøp i Ukraina kommer på bordet.

Striden mellom Telenor og Alfa Group om den russiske mobilgiganten Vimpelcom fortsetter.

Tirsdag lanserer russerne en ny merkevare i Ukraina. Mot Telenors vilje. Nå legger Telenor ytterligere press på styrelederen i det russiske selskapet.

NA24 - din nye næringslivsavis

Sendte brev til styreleder
Før helgen var det styremøte i den russiske mobilgiganten, og nå legger Telenor press på Vimpelcoms styreleder. Telenors tre representanter i VimpelCom-styret, Arve Johansen, Henrik Torgersen og Fridtjof Rusten, krever innsyn i pengebruken i selskapet og vil ha detaljer om transaksjonene rundt kjøpet av URS.

- Vi har en rekke spørsmål knyttet til salget av URS og hvor pengene har blitt av, sier Telenors Kai Rosenberg til NA24.

Den norske telegiganten har sendt et brev til Vimpelcoms styreleder, David Heines, med en rekke spørsmål angående kjøpet.

Inntil Telenor får tilfredsstillende svar, nekter selskapets styremedlemmer i Vimpelcom å underskrive årsrapporten til den russiske mobilgiganten.

Lanserer femte operatør
Tirsdag lanserer russiske Vimpelcom sin mobilmerkevare Beeline i Ukraina. Det lille mobilselskapet URS, med 270.000 abonnenter, ble kjøpt for 230 millioner dollar. Nå skal selskapet lanseres under Vimpelcoms Beeline-merkevare i konkurranse mot Telenors mobilselskap Kyivstar. Telenor er største aksjonær i både Vimpelcom og Kyivstar sammen med russiske Alfa Group, men motsetter seg sterkt kjøpet av URS og rebrandingen til Beeline.

- Vi mener dette er et forferdelig dårlig kjøp. Det er altfor dyrt og helt feil å gå inn i Ukraina som en femte operatør. I et land hvor penetrasjonen begynner å nærme seg 70 prosent, sier pressetalsmann i Telenor, Dag Melgaard.

Telenor har lenge kjempet mot kjøpet, som de mener er gjort til en altfor stiv pris for et selskap med så dårlig teknikk. Melgaard viser til at URS har holdt på i Ukraina i ti år, men ennå ikke kommet seg over 270.000 kunder. mot markedsleder Kyivstars 15 millioner. Samtidig som de har bladd opp et betydelig beløp på det ukrainske mobilselskapet, må de bruke et ikke ubetydelig beløp på å bygge opp et bra nok nett.

VimpelCom-bud på fem mrd.
Mikhail Fridman styrer Alfa Group, som eier 24,5 prosent av VimpelCom, med jernhånd. Telenor, som eier 29,9 prosent, har satt hardt mot hardt. Ikke bare i Russland, men også i Ukraina, hvor de to kamphanene eier det største mobilselskapet sammen. Telenor har 56,5 prosent av det ukrainske mobilselskapet Kyivstar, mens Alfa har resten.

I midten av februar tilspisset kampen seg da VimpelCom la inn et bud på Kyivstar uten at Telenors styremedlemmer i VimpelCom-styret visste noe. Det ble sett på som en fiendtlig handling av Telenor.

Budet var på fem milliarder dollar. Telenor har svart at det ønsker at budet skal være kontant, og at partene må finne en løning hvor den som byr mest kan kjøpe ut den andre i VimpelCom.

Det foregår for tiden samtaler mellom partene, uten at de er kommet til enighet.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag