*Nettavisen* Økonomi.

Telenor overbetalte for lisens

Telenors danske datterselskap Sonofon har kjøpt UMTS-lisens i Danmark. Nå viser det seg at Telenor betalte 103 millioner kroner mer enn nødvendig.

19.12.05 15:13

Sonofon er tildelt den fjerde UMTS-lisensen fra danske myndigheter. Prisen er 533 millioner danske kroner, ifølge en børsmelding fra Telenor.

Sonofon planlegger å lansere sine første tjenester basert på dette tredjegenerasjons mobilnettet i 2006, ifølge meldingen.

Lisensen som Telenor nå kjøper, ble ledig etter at Telia levert tilbake en overflødig lisens etter kjøpet av Orange i Danmark.

Kjempet mot seg selv
Minsteprisen for lisensen var satt til 430 millioner danske kroner i auksjonen av lisensen, men Telenor bød altså 533 millioner, og la til 86 øre for å være på den sikre siden.

Nå viser det seg imidlertid at Telenor var eneste deltager i auksjonen, ifølge en pressemelding fra det danske teletilsynet. Telenor bød dermed drøyt 100 millioner mer enn nødvendig.

Kunne vært verre
Uansett kan Telenor trøste seg med at de andre for fire år siden betalte rundt 950 millioner danske kroner for sine lisenser. Den gang trakk Telenor seg fra budprosessen, og det har i ettertid vist seg at utrullingen av UMTS har gått mye tregere enn optimistene hadde håpet på.

Telia skal dessuten ha forsøkt å selge sin lisens til Telenor for rundt 750 millioner kroner, ifølge TDN Finans.

De andre UMTS-aktørene i Danmark, TDC, Telia og 3, har murret over at det er konkurransevridende at Telenor får lisensen billigere enn de gjorde.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag