NA24.no

Valuta USD 8,08 EUR 9,62 GBP 10,93 SEK 91,28
Oslo Børs 0,90

Svein Aaser (til venstre) var styreleder da Sigve Brekke (til høyre) ble ansatt som konsernsjef i Telenor tidligere i år.
Svein Aaser (til venstre) var styreleder da Sigve Brekke (til høyre) ble ansatt som konsernsjef i Telenor tidligere i år. Foto: Terje Pedersen (NTB scanpix)

Telenor-saken: – Vitner om en forutbestemt prosess

Sist oppdatert:
Rekrutteringseksperter spør seg om ansettelsen av Sigve Brekke var en skinnprosess.

Da styret i Telenor skulle finne Jon Fredrik Baksaas' etterfølger tidligere i år ba næringsminister Monica Mæland om at styreleder Svein Aaser skulle se spesielt etter kvinnelige kandidater.

Valget falt likevel på Sigve Brekke, og selskapet har i etterkant fått mye kritikk for ansettelsen.

I dag avslørte VG at ingen av de tre kvinnene med mest erfaring fra Telenor-ledelsen ble kontaktet under ansettelsesprosessen.

En av favorittene til jobben, Telenors norgessjef Berit Svendsen, skal ha blitt innkalt til en samtale med hodejegerfirmaet Egon Zehnder, men oppfattet ikke møtet som et intervju.

– Kan ha vært en forutbestemt prosess
Flere rekrutteringseksperter Nettavisen har snakket med i dag, reagerer sterkt på avsløringene rundt ansettelsen av Brekke.

Nicholay Tehrani i Navigio.

– Hvis det som er kommet frem i VG i dag stemmer, vil jeg si at det i aller høyeste grad er graverende. Det vitner om en ukultur og en forutbestemt prosess, sier Nicholay Tehrani, country manager i rekrutteringsselskapet Navigio.

– Var Brekke valgt i utgangspunktet?
Trine Larsen, hodejeger og leder for konsulenthuset Hammer & Hanborg, finner rekrutteringsprosessen merkelig og mistenker at det hele kan ha vært et spill for galleriet.

– Det vitner om at Sigve Brekke var valgt i utgangspunktet. At Brekke hevder dette var en grundig prosess får stå for hans regning, i min verden er det ikke det, sier Larsen.

Trine Larsen, leder for konsulenthuset Hammer & Hanborg.

Hun reagerer også på at Brekke bare skal ha vært innkalt til to intervjuer før han ble ansatt som ny toppsjef.

– En grundig rekrutteringsprosess inneholder mer enn to møter, selv om det er en intern kandidat. Dette fordi det er en ny rolle man skal vurderes til, sier hun.

Mette Krogsrud, daglig leder i Korn Ferry.

– Jeg er glad for at Berit Svendsen ikke ville støtte Aaser da han bad henne «bekrefte» at hun hadde vært involvert i prosessen. Dette viser igjen at Berit Svendsen innehar moral og integritet. Og at hun tør å stå imot gutteklubben, avslutter Larsen.

– Mange selskaper ser spesielt etter kvinnelige kandidater
Mette Krogsrud, daglig leder i rekrutteringsselskapet Korn Ferry, ønsker ikke å kommentere ansettelsen av Brekke konkret, men sier på generelt grunnlag at det så godt som aldri skjer at kunder ønsker å utelate kvinnelige kandidater.

– Det er en trend nå at mange selskaper etterspør kvinnelige toppledere. Vi blir ofte bedt om å gjøre et ekstra arbeid for å identifisere flinke kvinner. Ut fra et mangfoldsperspektiv er det uansett viktig å kjøre en bred prosess når man vurderer aktuelle kandidater.

Rapporter om feil i artikkelen

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

Våre bloggere