NA24.no

Telenor selger seg ut av VimpelCom


Styreformann i Telenor-konsernet Svein Aaser legger ikke skjul på at det er og har vært utfordrende å være minoritetsaksjonær i det russiske selskapet.
Styreformann i Telenor-konsernet Svein Aaser legger ikke skjul på at det er og har vært utfordrende å være minoritetsaksjonær i det russiske selskapet.
Sist oppdatert:
Telenor vil helt ut av VimpelCom og planlegger nå salg av sin eierandel på 33 prosent, til tross for at det innebærer et tap på 7,5 milliarder kroner.

Telenor regner med å få rundt 20 milliarder kroner for sin tredel i det russiske selskapet – etter å ha investert totalt 15 milliarder kroner i det.

VimpelCom har gitt Telenor nær sagt konstant hodepine etter inntredenen i det som i 1999 var Russland største tilbyder av mobil telekommunikasjon. Siden det første kjøpet av en firedel i selskapet har Telenor vært i en rekke rettstvister med flere medeiere, først og fremst oligarken Michael Friedman og hans Alfa Group. Nå er det russiske selskapet under etterforskning for korrupsjon i Usbekistan.

Telenor har åpenbart fått nok: «Telenor vil nå utforske alle muligheter for å gjennomføre et salg av VimpelCom-aksjene», skriver selskapet i en pressemelding mandag morgen.

Nedskriver 7,5 milliarder

Forskjellen mellom bokført aksjeverdi og dagens markedsverdi på Telenors andel innebærer at det norske konsernet aksepterer et regnskapsmessig tap på rundt 7,5 milliarder kroner.

Telenor begrunner ønsket om å selge seg ut med at eierposten i VimpelCom har fått stadig mindre betydning for verdien og virksomheten til det norske selskapet, og en langsiktig strategi for å prioritere kjerneoppgavene.

Verdien av VimpelCom-andelen utgjør rundt 8 prosent av Telenor-konsernet.

– Etter en strategisk gjennomgang og grundige vurderinger har styret sammen med konsernsjefen besluttet å selge Telenors aksjer i VimpelCom Ltd. Salget av eierposten er til aksjonærenes beste, og i samsvar med Telenors langsiktige strategi, sier styreformann Svein Aaser.

«Utfordrende» i VimpelCom

Men Aaser legger heller ikke skjul på at det er og har vært «utfordrende» å være minoritetsaksjonær i det russiske selskapet.

– Eierskapet i VimpelCom, der Telenor har en mindretallsposisjon og er uten mulighet til å kontrollere selskapet, har vært utfordrende, sier han.

I tillegg til den langvarige striden med Alfa-gruppen om strategien og makten i VimpelCom, har Telenor fått korrupsjonssaken i Usbekistan i fanget. Avgått konsernsjef Jon Fredriks Baksaas satt i VimpelCom-styret da det angivelig skal ha blitt utbetalt bestikkelser på flere hundre millioner kroner i bytte mot mobillisenser.

Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité klarte ikke å komme til bunns i saken under sin behandling. Tross komiteens anstrengelser «står fortsatt spørsmålet om det har foregått korrupsjon ubesvart», konkluderte komiteens flertall.

Rapporter om feil i artikkelen

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere