Telenor stuper etter sjokkbeskjed

Foto: Knut Falch/SCANPIX

Telenor-aksjer tatt i russisk arrest.

12.03.09 11:47

Telenors aksjer i det russiske teleselskapet VimpelCom er tatt i arrest.

Ifølge en melding fra Telenor har selskapet Farimex tatt arrest i Telenors aksjer i det russiske teleselskapet VimpelCom.

NA24 - din næringslivsavis

Telenor eier 33,6 prosent av VimpelCom.

Telenor fikk bekreftelse på at aksjene var tatt i arrest kort tid etter at en føderal domstol i USA avgjorde at Alfa Gruppen for andre gang hadde vist ringeakt for retten og for andre gang beordret Alfa å betale dagbøter på 100 000 dollar fra og med 12 mars.

- Dette er nok en eskalering i forsøkene på å stjele våre aksjer i VimpelCom ved hjelp av russiske domstoler, sier Jan Edvard Thygesen, sjef for Telenors virksomhet i Øst-Europa.

- Kan bli tvangssolgt
- Aksjene er tatt i arrest, og nå er det en reell risiko at disse aksjene kan bli solgt. Det er derfor kursen på Telenor faller ti prosent, sier Martin P. Hoff, Telenor-analytiker i Artic Securities til NA24.

Hoff sier at verdien av Telenors aksjer i VimpelCom er på omtrent 13 milliarder.

- Nå har verdien på Telenor falt med seks milliarder siste halvtimen. Markedet priser inn med 50 prosent sannsynlighet at Telenor mister sine verdier i VimpelCom, sier Hoff.

Telenor har anket arrestavgjørelsen, men utelukker ikke at aksjene i VimpelCom kan bli tvangssolgt.

- Hvis vår investering i VimpelCom blir stjålet, vil vi anse det som en kriminell handling mot Telenor og Telenors aksjonærer, sier Thygesen i pressemeldingen.

- Helt vilt
- Det er jo ikke så mye man vet, for Telenor har ikke full oversikt ennå. Men dette ser ut som et åpenbart mottrekk fra Alfa på dommen som kom i USA i går. Der ble Alfa dømt til å betale dagbøter fra i dag faktisk, sier Hoff.

Hoff rister bare på hodet over utviklingen i Russland.

- Det er helt vilt. Det er en åpenbart korrupt domstol, og et ledd i et spill i konflikten mellom Telenor og Alfa. Det illustrerer jo risikoen av å være utenlandsk aksjonær i Russland, når man ikke har tilstrekkelig beskyttelse for verdiene sine i landet, mener Hoff.

11,6 milliarder
Telenor har i en årrekke ligget i strid med oligarken Mikhail Fridmanns Alfa Gruppen om kontrollen over VimpelCom og ukrainske Kyvistar. Telenor mener at Fridman står bak søksmålet som det ukjente selskapet Farimex har rettet mot Telenor. (Se faktaboks).

Telenor har to ganger blitt dømt i rettssaker i Sibir der selskapet har blitt stevnet av Farimex, men har anket saken.

I den siste dommen ble Telenor dømt til å betale formidable 11,6 milliarder kroner for et angivelig tap som Telenor skal ha påført VimpelCom. Telenor har allerede anket saken, men kunne ikke utelukke at Farimex ville prøve å tvangsinndrive beløpet, før dommen kunne bli anket.

- Dette er politikk
Jon Bingen som er leder for Norsk Institutt for strategiske studier sier til NA24 at Russland vil ha nasjonalt eierskap over viktige strategiske sektorer.

- Det har kommet mange dekreter om økonomisk strategi. Det er flere områder som er strategiske for den russiske staten, som olje, gass og generelt store ressurser, sier Bingen som peker på at telekommunikasjon er en av disse. Dette er sektorer de vil ha kontroll over.

- Dette er politikk like mye som det er forretninger, sier Bingen.

- Russland er ikke slik mange nordmenn opplever det; som en forlengelse av et internasjonalt marked. Det er få markeder som er det, antakeligvis ingen, sier Bingen til NA24.

Meld deg på NA24s nyhetsbrev her

Stuper på børsen
Telenoraksjen stupte på meldingen og er nå ned over åtte prosent på Oslo Børs.

Søksmålet har fått næringsminister Sylvia Brustad på banen, og hun har skrevet brev til russiske myndigheter.

Det har så langt ikke lykkes NA24 å få en kommentar fra Telenor.

Den norske stat eier 53,97 prosent av Telenor.

HTML EMBED

Har du et næringslivstips - kontakt NA24

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Økonomi

Annonsebilag