Telenor tar milliardtap

Foto: Telenor (Telenor)

Skriver ned India-satsingen til null.

30.04.12 09:51

Etter at Indiske myndihgeter fratok Telenor selskapet Uninor 22 mobillisenser til å drive nett for 36 millioner mobilkunder har selskapet foretatt store nedskrivninger.

Begrunnelsen til inderne var underprising og fusk ved tildelingen av lisensene.

Skriver ned sulamitten
Etter først å ha skrevet ned 4,2 milliarder i februar tar selskapet nå ytterligere affære og skriver ned verdiene til null.

- Forsiktighetsprinsippet gjør at Telenor ASA har besluttet å skrive ned gjenværende immaterielle eiendeler og anleggsmidler i India med 3,9 milliarder kroner (2,6 milliarder kroner etter minoritetsinteresser), melder selskapet.

Dermed er hele India-investeringen nå nedskrevet.

- Nedskrivingen vil bli inkludert i Telenors resultater for første kvartal 2012, som legges frem 8. mai 2012. Etter nedskrivingen har Telenor ingen regnskapsmessig eksponering knyttet til India pr 31. mars 2012.

Selskapet melder også at grunnen er økt risiko.

- Etter at indisk høyesterett i februar vedtok å kansellere Uninors lisenser og den indiske telekomregulatørens (TRAI) nylige anbefaling for ny auksjon av 2G-lisenser, har usikkerheten økt betydelig. Hvis forslaget fra TRAI blir vedtatt av det indiske telekomdepartementet slik det nå foreligger, vil det være nær umulig for Telenor å delta i auksjonen. Telenor arbeider imidlertid aktivt opp i mot indiske myndigheter for å få frem et akseptabelt rammeverk for videre drift.

Saksøker partner
I februar meldte Telenor at de krever 8,9 milliarder kroner i erstatning, da de holder sin partner Unitech ansvarlig for tap av lisenser og forbereder en ny fremtid i India.

Denne summen er identisk med pengene Telenor har investert i sine 67,25 prosent i Uninor. Selskapet har også garantert for lån på 8,1 milliarder kroner, som de også krever at bortfaller.

I aksjonæravtalen mellom partnerne har Unitech Ltd. gitt ugjenkallelige og ubetingede løfter om at Telenor skal holdes skadesløs hvis garantiene brytes.

Telenor mener at partnerskapet med Unitech ikke har en fremtid og selskapet har derfor tidligere varslet at de vil starte arbeidet med å finne en ny lokal samarbeidspartner.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.