Interesseorganisasjoner og enkeltpersoner i it-bransjen i Norge har tatt initiativ til et opprop mot seksuell trakassering. Toppledere i store it-selskaper som Atea Norge, Sopra Steria, Cisco og Sintef meldte mandag at de hadde signert oppropet, der det blant annet heter at:
«Hos oss beskytter vi ikke, ansetter eller tjener penger på individer som bryter vår nulltoleranse for alle former for uakseptabel seksuell adferd og seksuelle overgrep.», skriver DN tirsdag.
Les også: Over halvparten av kvinner i alderen 25–30 har opplevd trakassering
Vil utlevere
Administrerende direktør Berit Svendsen i Telenor Norge har også underskrevet oppropet.
– Svendsen har signert. Oppropet er i tråd med våre krav. Vi aksepterer ikke uakseptabel seksuell adferd og overgrep, og beskytter ikke individer som bryter vår nulltoleranse, sier kommunikasjonsdirektør Torild Uribarri i Telenor Norge til DN.
Hun understreker at Telenor ikke vil holde tilbake informasjon dersom en tidligere ansatt har mistet jobb på grunn av trakassering.
– Hvis noen ringer oss for å få referanse vil vi ikke holde tilbake en slik informasjon. Det kan vi ikke la være å opplyse om dersom noen har mistet jobben på grunn av overgrep, sier Uribarri.
138 ledere i IT-bransjen signerte mandag et opprop om nulltoleranse overfor seksuell trakassering. Flere advokater mener oppropet er problematisk.
Les også: Cecilia Brækhus uenig i Per Sandbergs ørefik-oppfordring
Går for langt
Arbeidsrettsadvokat Einar Engh mener oppropet er for drøyt.
- Jeg er helt enig i at det er behov for å ta seksuell trakassering på alvor, men dette blir skivebom. De tar for hardt i, sier Einar Engh, partner og avdelingsleder for arbeidslivsavdelingen ved advokatfirmaet Hjort til DN.
Ifølge Hjort gjør personopplysningslovens regler at arbeidsgiver er forhindret fra å opplyse om at arbeidstageren ble oppsagt grunnet eksempelvis seksuell trakassering.
– Jeg mener det er lite proporsjonalt at man for alle typer uakseptabel seksuell atferd skal være avskåret fra jobb i en hel bransje, for all tid, sier advokat Einar Engh i advokatfirmaet Hjort og påpeker at oppropet ikke skiller mellom alvorlige seksuelle overgrep og eksempelvis dumheter begått i russetiden, sier han til avisen tirsdag.
– Dette står i grell kontrast til hva man krever i andre yrker, sier Engh.
Christian S. Svensen i advokatfirmaet Lynx mener også at oppropet går for langt.
– Det er et paradoks at vi i møte med tidligere straffedømte klarer å forholde oss til at man etter soning har gjort opp for sine handlinger. Dette synes å ikke gjelde her, her skal man henges ut i gapestokk, sier han.
Les mer: TV 2s sportssjef sykmeldt etter storm rundt trakasseringssak
Tolker feil
Direktør for næringslivspolitikk Abelia, Hilde Widerøe Wibe, som er en av initiativtakerne bak oppropet, mener advokatene tolker formuleringen feil.
– Dette er ingen juridisk avtale, og den er heller ikke juridisk bindende, opplyser hun til avisen og understreker at oppropet er ment for å øke bevisstheten rundt seksuell trakassering og at ledere setter temaet på dagsorden.
Les mer: Gro Harlem Brundtland ble sextrakassert som student
Pushvarsel! Få nyhetene kjapt og gratis på iPhone her
Pushvarsel! Få nyhetene kjapt og gratis på Android-telefon her
