FORNEBU (NA24): Telenor Group og Altimo (Alfa-Gruppens telekomselskap) er enige om å slå sammen sine eierandeler i VimpelCom og Kyivstar for å skape en ny, ledende vekstmarkeds mobiloperatør, heter det i en melding fra Telenor.

- Dette blir en substansiell nykommer i markedet, og er en veldig viktig beslutning for aksjonærene. Dette er en robust avtale, men vi må minne om at det er mange ting som skal falle på plass innen andre kvartal 2010. Det kan komme en attraktiv dividendepolitikk som følge av denne avtalen, sier Jon Fredrik Baksaas på selskapets pressekonferanse.

Avtale
Partene skal slå sammen sine eierandeler i OSJC VimpelCom som er børsnotert på New York-børsen og Kyivstar i en ny, felles eid mobiloperatør, VimpelCom.

Det sammenslåtte selskapet vil tilby høykvalitets integrerte teletjenester i Russland, Ukraina og andre CIS-land, så vel som i Georgia, Vietnam, Kambodsja og Laos. VimpelCom Ltd. vil søke å utvide sine operasjoner til andre rask voksende markeder i Europa, Asia og Afrika, med mål å bli en av verdens ledende aktører i bransjen.

New York-børsen
VimpelCom Ltd. er registrert på Bermuda og vil få hovedkontor i Nederland og bli børsnotert på New York-børsen. Hovedfordelene ved den foreslåtte transaksjonen inkluderer blant annet.

1. Etablering av en ledende vekstmarkeds mobiloperatør med betydelige vekstmuligheter i både hjemmemarked og internasjonalt.

2. Deltakelse i verdiskapning gjennom felles styring av de sammenslåtte selskapene.

3. Attraktive utbyttemuligheter fra kontantgenererende russiske og ukrainske selskaper.

4. Harmonisering av Telenors og Altimos framtidige interesser i Russland og Ukraina i et børsnotert selskap.

5. Avvikling av alle utestående konflikter mellom Telenor og Altimo.

Stopper rettslige prosesser
Partene er enige om å stanse alle pågående rettslige prosesser og trekke eller forlike dem før transaksjonen fullføres. Styringsstrukturen i VimpelCom Ltd. er utformet for å betydelig redusere muligheten for nye konflikter mellom aksjonærene.

- Gjennom denne transaksjonen er Telenor stolte av å kunne være med på å skape en av de mest konkurransedyktige og viktige aktørene innen området mobilkommunikasjon. VimpelCom Ltd. vil få rikelig med muligheter til vekst og verdiskapning til fordel for alle aksjonærer, sier Baksaas i en kommentar og legger til at gjennom å gjennom å snu en femårig konflikt til et spennende foretak for framtiden, er man glade for å kunngjøre en avtale som vil sette selskapene i stand til å fokusere helt og fullt på langsiktig verdiskapning og legge alle tidligere uenigheter bak seg.

Han oppfordrer alle øvrige aksjonærer i nåværende VimpelCom til å støtte den foreslåtte transaksjonen og delta sammen med oss i å skape det nye VimpelCom.

Svært positiv
Telenor-analytiker Frank Maaø i meglerhuset DnB NOR Markets mener denne avtalen er svært positiv, men ser at det kan bli utfordringer i samarbeidet.

- Jeg har kursmål på 81 kroner, og 19 dollar på Vimpelcom, sier han til NA24.

- Endrer du dette etter avtalen?

- Ja den vil nå endres positivt, sier han til NA24.

Les mer her: - Svært positiv avtale

- Historisk
Reznikovich i Altimo mener denne avtalen er historisk.

- Dette er virkelig en historisk dag for våre selskaper. Vi ser at en ny stjerne er kommet til syne på den globale telekom-himmelen. Altimo og Telenor har gått sammen om å skape en virkelig ledende aktør i telekom-markedet, i alle aksjonærers og abonnenters interesse. Det nye selskapet vil ha en uovertruffen erfaring i å tilby moderne telekommunikasjonsløsninger i sterkt konkurranseutsatte miljøer. I tillegg vil det nye selskapet være finansielt solid og derfor mye mer attraktivt for investorer over hele verden, som ser etter stabile investeringsmuligheter. Vi er sikre på at denne sammenslåingen vil øke aksjonærverdien i det nye selskapet betraktelig, skriver konsernsjef Alexei Reznikovich i Altimo i meldingen.

Investorene sender aksjekursen opp hele 15 prosent ved åpning på Oslo Børs.

Les mer her: Telenor-jubel på børsen

Konflikten

Telenor har ligget i en årelang konflikt med AlfaGruppen.

Telenor ble i april i fjor saksøkt av det ukjente selskapet Farimex for 3,8 milliarder dollar.

Farimex er et selskap registrert på De Britiske Jomfruøyene som hevder å eie 0,002 prosent av VimpelComs aksjer.

Telenor har hevdet at Farimex har nære forbindelser til Telenors mangeårige erkefiende, oligarken Mikhail Fridman.

I søksmålet mente Farimex at Telenor hadde skadet inntjeningen til VimpelCom, der Telenor eier 33,6 prosent, fordi Telenor motsatte seg et kjøp av et ukrainsk mobilselskap. Telenor har hele tiden avvist søksmålet som grunnløst. I august ble Telenor dømt til å betale 2,8 milliarder dollar, men denne dommen ble satt til side.

Saken ble behandlet av en ankedomstol i Sibir i april, og der ble Telenor dømt til å betale 1,7 milliarder dollar i bot.

Torsdag 12. mars kom meldingen om at Telenors aksjer i VimpelCom har blitt tatt i arrest.

I mai ble det meldt at at en namsmann i Russland nå forbereder seg på å selge Telenors beslaglagte aksjer i VimpelCom.

Telenor har anket saken, men selskapet kan ikke garantere at saken vil nå russisk høyesterett før erstatningsbeløpet kan bli tvangsinndrevet.

I forrige uke utsatte en russisk domstol en høring i forbindelse med Telenors anke om å betale en erstatning på 1,73 milliarder dollar til 24. mars. Dermed var ankesaken utsatt for tredje gang.