NA24.no

Telenors styreleder går på dagen

Styreleder Svein Aaser i Telenor må gå på dagen.
Styreleder Svein Aaser i Telenor må gå på dagen. Foto: Telenor
Sist oppdatert:
Svein Aaser trekker seg fra telekjempen.

Styreleder Svein Aaser i Telenor trekker seg med umiddelbar virkning, opplyser Telenor.

- Nominasjonskomiteen i Telenor ASA vil igangsette arbeidet med å foreslå en ny kandidat til styreleder i selskapet, skriver Telenor i en melding.

- På styrets initiativ har Telenor nylig gjennomført en strategisk gjennomgang av sitt eierskap i VimpelCom Ltd. Denne gjennomgangen førte til at Telenors styre sammen med ny konsernsjef besluttet å selge minoritetseierposten i VimpelCom Ltd. Som en del av denne gjennomgangen var det også naturlig for meg å vurdere min egen posisjon. VimpelCom-saken har pågått over flere år, og håndteringen har vært krevende og kompleks, sier Svein Aaser i en kommentar.

Aaser sier videre at han har vært uenig med departementet rundt håndteringen av VimpelCom-saken.

- Jeg har informert næringsminister Monica Mæland om min beslutning om å trekke meg, sier Aaser.

Imponerende CV
69 år gamle Aaser var konsernsjef i Den norske Bank og DnB NOR fra 1998 til 2006. Han har tidligere vært president i NHO og hatt toppverv i selskaper som Storebrand Skade, Stabburet/Norge og Nycomed. Han har også hatt styreverv i flere av Jon Fredriksens selskaper.

Fakta: VimpelCom-saken

Klikk for å åpne faktaboksen
 

Telenor er nest største aksjonær i VimpelCom med 33 prosent av aksjene og 43 prosent av stemmene. Den største aksjonæren er Alfa som eies av de omstridte oligarkene Mikhail Fridman og German Khan.

Telenor varslet i oktober at det vil selge seg ut av VimpelCom, mobilselskapet hvor Telenor i flere år var i strid med blant annet Friedman.

VimpelComs virksomhet i Usbekistan er under etterforskning for korrupsjon i flere land.

I tillegg til maktstriden i VimpelCom, fikk dermed Telenor korrupsjonssaken i Usbekistan i fanget.

Den nå avgåtte konsernsjefen Jon Fredrik Baksaas satt i VimpelCom-styret da det angivelig skal ha blitt utbetalt bestikkelser på flere hundre millioner kroner i bytte mot mobillisenser.

Under sin behandling klarte ikke Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité å komme til bunns i saken.

Tross komiteens anstrengelser «står fortsatt spørsmålet om det har foregått korrupsjon ubesvart», konkluderte komiteens flertall.

Staten eier nær 54 prosent av Telenor.

Kilde: NTB


Avgangen skjer etter at næringsminister Monica Mæland (H) har varslet nominasjonskomiteen i Telenor om at styreleder Svein Aaser skal skiftes ut med umiddelbar virkning.

- Jeg har ikke lenger tillit til Telenors styreleder, sier Mæland.

Bakgrunnen er styrets håndtering av den såkalte VimpelCom-saken, hvor Telenor er en av aksjeeierne i mobilselskapet VimpelCom, opplyser departementet.
Rapporter om feil i artikkelen

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere