NA24.no

Styreleder Svein Aaser i Telenor må gå på dagen.
Styreleder Svein Aaser i Telenor må gå på dagen. Foto: Telenor

Telenors styreleder går på dagen

Sist oppdatert:
Svein Aaser trekker seg fra telekjempen.

Styreleder Svein Aaser i Telenor trekker seg med umiddelbar virkning, opplyser Telenor.

- Nominasjonskomiteen i Telenor ASA vil igangsette arbeidet med å foreslå en ny kandidat til styreleder i selskapet, skriver Telenor i en melding.

- På styrets initiativ har Telenor nylig gjennomført en strategisk gjennomgang av sitt eierskap i VimpelCom Ltd. Denne gjennomgangen førte til at Telenors styre sammen med ny konsernsjef besluttet å selge minoritetseierposten i VimpelCom Ltd. Som en del av denne gjennomgangen var det også naturlig for meg å vurdere min egen posisjon. VimpelCom-saken har pågått over flere år, og håndteringen har vært krevende og kompleks, sier Svein Aaser i en kommentar.

Aaser sier videre at han har vært uenig med departementet rundt håndteringen av VimpelCom-saken.

- Jeg har informert næringsminister Monica Mæland om min beslutning om å trekke meg, sier Aaser.

Imponerende CV
69 år gamle Aaser var konsernsjef i Den norske Bank og DnB NOR fra 1998 til 2006. Han har tidligere vært president i NHO og hatt toppverv i selskaper som Storebrand Skade, Stabburet/Norge og Nycomed. Han har også hatt styreverv i flere av Jon Fredriksens selskaper.

Fakta: VimpelCom-saken

Klikk for å åpne faktaboksen
 

Telenor er nest største aksjonær i VimpelCom med 33 prosent av aksjene og 43 prosent av stemmene. Den største aksjonæren er Alfa som eies av de omstridte oligarkene Mikhail Fridman og German Khan.

Telenor varslet i oktober at det vil selge seg ut av VimpelCom, mobilselskapet hvor Telenor i flere år var i strid med blant annet Friedman.

VimpelComs virksomhet i Usbekistan er under etterforskning for korrupsjon i flere land.

I tillegg til maktstriden i VimpelCom, fikk dermed Telenor korrupsjonssaken i Usbekistan i fanget.

Den nå avgåtte konsernsjefen Jon Fredrik Baksaas satt i VimpelCom-styret da det angivelig skal ha blitt utbetalt bestikkelser på flere hundre millioner kroner i bytte mot mobillisenser.

Under sin behandling klarte ikke Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité å komme til bunns i saken.

Tross komiteens anstrengelser «står fortsatt spørsmålet om det har foregått korrupsjon ubesvart», konkluderte komiteens flertall.

Staten eier nær 54 prosent av Telenor.

Kilde: NTB


Avgangen skjer etter at næringsminister Monica Mæland (H) har varslet nominasjonskomiteen i Telenor om at styreleder Svein Aaser skal skiftes ut med umiddelbar virkning.

- Jeg har ikke lenger tillit til Telenors styreleder, sier Mæland.

Bakgrunnen er styrets håndtering av den såkalte VimpelCom-saken, hvor Telenor er en av aksjeeierne i mobilselskapet VimpelCom, opplyser departementet.
Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere