*Nettavisen* Økonomi.

Telenorsjefens dag på Oslo Børs

Foto: Andrè Clark Utvik

Telenor gikk i taket på børsen. Sjekk hva sjefen selv tjente.

05.10.09 18:54

Telenor dominerte handelen på Oslo Børs. Fredsavtale med hovedfienden vekket kjøpelysten til investorene.

NA24 – din næringslivsavis

Hovedindeksen på Oslo Børs steg 2,84 prosent til 320,29 poeng mandag. Det skjedde til tross for at oljeprisen svekket seg kraftig.

Telenor ga fest
Etter flere år med rettssaker og beskyldninger mot hverandre har Mikhail Fridmans Alfa Group og Telenor blitt enige om en fredsavtale. Løsningen de falt på var å slå sammen eierinteressene partene har i henholdsvis det russiske mobilselskapet VimpelCom og det ukrainske mobilselskapet Kyivstar.

Les mer: Telenor til sengs med fienden

Dermed nærmer en årelang konflikt seg slutten. Det visste markedet å sette pris på. Analytikerne stiller seg svært positiv til avtalen mellom Telenor og Alfa Group, Særlig var markedet fornøyd med bytteforholdet og at Telenor ikke måtte «gi» fra seg aksjene i Kyivstar for billig. Det er fortsatt en del saker som må ryddes unna før en endelig avtale underskrives, men Telenor-aksjen viste storform.

Les mer: – Svært positiv avtale og – Alt må løses

Aksjekursen ble løftet 14,57 prosent til 72,75 kroner, og samlet steg verdien på hele Telenor med 15,3 milliarder kroner.

Stiger i verdi
Konsernsjef Jon Fredrik Baksaas var en av de som kan smile over oppgangen. Alene økte hans verdier i Telenor med 713.000 kroner. Det Baksaas har tjent på sine aksjer mandag, er likevel småpenger i forhold til økningen Staten har fått.

Nærings- og handelsdepartementet er største aksjonær i Telenor og Staten kan dermed glede seg over en verdiøkning på 8,3 milliarder kroner. Folketrygdfondet er nest største aksjonær og deres aksjer i Telenor økte med 726,3 millioner kroner.

Største private eier er Rasmussen-familien fra Kristiansand. De eier gjennom investeringsselskapet Rasmussengruppen 9,8 millioner aksjer, og dermed har formuen de har plassert i Telenor økt med over 90 millioner kroner.

Saftig premie
Det er ikke bare i Telenor at aksjonærene ble rikere. Den største prosentvise oppgangen kom for aksjonærene i Camillo Eitzen & Co. Det indonesiske rederiet PT Berlian Laju Tankers Tbk har varslet at de kommer til å legge inn et frivillig tilbud på alle aksjene i Camillo Eitzen.

Budet er indikert å ligge på 25 kroner per aksje og vil skje i oppgjør med omsettelige konvertible obligasjoner med underliggende aksjer i BLT. Den indikerte prisen inneholder en premie på 270 prosent. Selv om det er en forlokkende pris sammenlignet med sluttkursen i forrige uke, så steg aksjekursen kun 141,48 prosent til 16,30 kroner.

Les mer: Vil kjøpe Camillo Eitzen

Oppkjøpet av Camillo Eitzen spiller også positivt inn på Eitzen Chemical ettersom førstnevnte eier 51,8 prosent av Eitzen Chemical. BLT har varslet at de vil garantere for minst halvparten av en forestående emisjon i Eitzen Chemical på 100 millioner dollar. I tillegg vil de gi et lån på 20 millioner dollar gjennom Camillo Eitzen som ved en senere anledning kan konverteres til aksjer.

Aksjekursen i Eitzen Chemical steg 21,74 prosent til 2,80 kroner.

Olje i retur
Oljeprisen viste klare svakhetstegn mandag. Drevet av uro rundt styrken til den økonomiske bedringen i verden og lavere risikopremie rundt geopolitisk uro ga et markant fall i prisen. Mindre bekymringer rundt situasjonen i Nigeria og Iran er med på å fjerne noe av usikkerheten rundt mulige forsyningsavbrudd i markedet.

Nedturen kommer til tross for at det kom positive nyheter fra USA, og at børsene også steg i New York og store deler av Europa.

Les mer: Venter bedring i økonomien og – Ser ut som en dårlig drøm

Ved råvarebørsen i London falt kontraktsprisen på nordsjøolje til 66,17 dollar per fat. Det tilsvarer en nedgang på 2,79 prosent.

Selger kraft for milliarder
StatoilHydro steg likevel 0,64 prosent til 126,80 kroner, men ble slått av Norsk Hydro og Orkla. De to andre tungvekterne ble løftet henholdsvis 4,27 prosent til 38,58 kroner og 5,67 prosent til 55 kroner etter at Orkla solgte kraftverk for seks milliarder kroner.

Både Hydro og Orkla har egne kraftverk i Norge, og salget bidrar til å synliggjøre verdiene.

Les mer: Orkla selger kraft for 6 milliarder

Seabird-aksjen steg 11,17 prosent til 2,19 kroner etter at de har sikret seg flere avtaler. Aksjekursen i Opera Software steg 11,06 prosent til 26,10 kroner etter at det ble kjent at den amerikanske kjempen AT&T står bak en tidligere annonsert avtale.

Les mer: Kontraktsdryss til Seabird og Kjempe bak Opera-avtale

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag