NA24.no

Teleselskap krever 250.000 av utviklingshemmet

HJEMMESIDEN: Slik ser hjemmesiden til Norpay ut.
HJEMMESIDEN: Slik ser hjemmesiden til Norpay ut. (screenshot)
Sist oppdatert:
«Vil nærmest være ensbetydende med økonomisk ruin», skriver lagmannsretten om kravet mot mannen som arbeider ved en vernet bedrift.

Mannen med utviklingshemning har fått en regning på 245.750,96 kroner etter å ha brukt teleselskapets Norpays sextjenester.

Tingretten og lagmannsretten mener at mannen (kalt «A» i dommen) var ute av stand til å imøtegå kravet, og at han nå bør få en sjanse til å imøtegå det på en skikkelig måte.

Men teleselskapet Norpay hevder hardnakket at klagefristen har utløpt, og at mannen med mental utviklingshemning må betale.

Nettavisen har tidligere skrevet om selskapet Norpay AS og inkassoselskapet Oslo Creditservice AS, som har vært svært aggressive i jobben med å kreve inn penger for telefonsex-regninger.

Les egen sak her: Kreves for sextelefoner - hevner seg på nett

Telefonregning på 245.000 kroner

Fra januar til april 2013 ringte mannen Norpays telesex-tjeneste, og pådro seg en regning på over 245.000 kroner. Regningen gikk til inkassoselskapet Oslo Creditservice AS.

18. februar 2014 innga Oslo Creditservice AS en forliksklage på vegne av Norpay. Forliksrådet ga mannen frist til 25. mars 2014 for å inngi tilsvar.

28. mars 2014 tok Roy Michelsen i «Forening mot Urimelig Forretningspraksis» kontakt med Oslo Creditservice AS og forliksrådet på vegne av mannen. Michelsen har gjennom Facebook og flere artikler uttalt seg svært kritisk til Oslo Creditservice.

- Han hadde ikke råd til advokat

Men tidsfristen var gått ut, og 8. mai 2014 avsa Orkdal forliksråd en fraværsdom, der mannen ble dømt til å betale 245.740,96 kroner til Norpay AS, med tillegg av forsinkelsesrente, innen to uker fra forkynning av dommen. Han fikk tidsfrist til 15. juni 2014 med å klage dommen inn for tingretten.

- Han hadde ikke råd til å betale advokat for å stevne Norpay for retten. Det koster jo mye penger, og denne mannen tjener ikke mange kronene, sier Michelsen til Nettavisen.

- Jeg er jo ikke advokat, og vår forening har ikke økonomi til å bære en slik rettssak, sier han.

Først i desember 2014 fikk de tak i en advokat som tilbød seg å ta saken gratis.

LARSEN: André Marthinussen Larsen er partner i Advokatfirmaet Krogstad ANS.

- Da jeg hørte om saken, hørtes det ikke riktig ut at denne mannen som jobber på vernet bedrift og ikke er helt normalt utstyrt, skal sitte igjen med en helt ruinerende gjeld fordi han har ringt noen sextelefoner, sier advokat André Marthinussen Larsen til Nettavisen.

Han mener også at hans klient ikke er blitt informert om hvor mye disse telefonene kostet, før skyhøye regninger dumpet ned i postkassa hans.

Nekter ny behandling

Nå har han gått rettens vei for å oppheve dommen fra forliksrådet, slik at saken kan behandles på nytt.

Men Norpay har nekte å være med på en ny runde, og har krevd at dommen fra forliksrådet blir stående.

Nå har både tingretten og lagmannsretten slått fast at det er rimelig at mannen med utviklingshemning får såkalt «oppfriskning» i saken, altså at den prøves på nytt i forliksrådet.

Selskapets advokat, Anne Christine Wettre, anførte for lagmannsretten at det ikke er dokumentert at A mangler «rettslig handleevne», og at tidsfristen for å anke dommen er betydelig overskredet.

Du kan lese hele dommen med partenes anførsler her

- Vil bety økonomisk ruin

Lagmannsretten skriver blant annet: «Det som først og fremst taler for at oppfriskning gis, er at A ikke synes å ha vært i stand til å ivareta sine interesser tilstrekkelig, på grunn av sitt mentale handicap. Dette er sannsynliggjort generelt ved at han arbeider på en vernet bedrift, og konkret ved at han var psykisk ute av stand til å imøtegå kravet fra Norpay. Selv om A ikke var fratatt sin rettslige disposisjonsevne, må dette anses relevant».

«Et annet vesentlig moment er kravets størrelse, 245.740 kroner, med andre ord nesten en kvart million kroner. For en person i As stilling og med hans beskjedne økonomi vil et slikt krav nærmest være ensbetydende med økonomisk ruin».

- Ingen kommentarer
Nettavisen har tatt kontakt med Norpays prosessfullmektig, advokat Anne Christine Wettre, for å høre hvorfor ikke Norpay ønsker å gi mannen med utviklingshemning mulighet til å få kravet prøvd på nytt i forliksrådet. Hun ønsket ikke å kommentere saken, utover å si at kjennelsen i lagmannsretten ikke er anket.

- Da må de ha trukket anken, for jeg har snakket med Wettre om at de ønsket å prøve denne saken for Høyesterett, sier Larsen.

- Hvis den ikke er anket, så er det veldig gode nyheter for oss. Da vil saken bli realitetsbehandlet i Sør-Trøndelag tingrett. Det er en rettssak jeg gleder meg til, sier han.

Rapporter om feil i artikkelen

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere