*Nettavisen* Økonomi.

Teliasonera får overta Tele2

FÅR SAMME EIER: Netcom og Tele2 er nå eid av Teliasonera. Foto: Terje Bendiksby (NTB scanpix)

Men Konkurransetilsynet setter visse krav.

06.02.15 10:29

Teliasonera får grønt lys i oppkjøpet av norske Tele2. Det melder Konkurransetilsynet på sine nettsider.

Tilsynet tillater at TeliaSonera kjøper Tele2 Norge mot at selskapet blant annet inngår en roamingavtale og selger mobilnettverk og Network Norway til ICE.

– Konkurransen om norske mobilkunder skjer først og fremst mellom selskaper med eget mobilnett. Det endelige tilbudet om avhjelpende tiltak fra TeliaSonera gir grunnlag for utvikling av et tredje mobilnett i Norge. Derfor kan vi nå si ja til dette oppkjøpet, sier konkurransedirektør Christine Meyer.

Kom med nytt forslag

Konkurransetilsynet varslet før jul at TeliaSoneras oppkjøp kunne bli stanset fordi det ville redusere antall mobilnettverk i Norge fra tre til to.

Etter tilsynets varsel valgte partene å komme med et nytt og forbedret tilbud om avhjelpende tiltak for imøtekomme tilsynets konkurransebekymringer.

– Konkurransetilsynet har i dialogen med TeliaSonera vært tydelig på at en tredje nettverksoperatør med en viss kundemasse er sentralt for å sikre fortsatt konkurranse på pris og kvalitet. Avtalen vi nå har sagt ja til gir en reell mulighet for en tredje aktør å etablere seg og konkurrere om norske mobilkunder, sier avdelingsdirektør Gjermund Nese i Konkurransetilsynet.

Har flere millioner norske kunder

I juli ble det kjent at TeliaSonera, som blant annet eier norske NetCom, blar opp 5,1 milliarder svenske kroner for å kjøpe konkurrenten Tele 2.

Etter oppkjøpet har den svenske mobilgiganten nå rundt 2,7 millioner mobilkunder og en markedsandel på rundt 40 prosent i Norge. Oppkjøpet innebærer at 1,1 millioner mobilkunder i Norge får ny operatør.

TeliaSonera eier nå samtlige merkevarer som NetCom, Chess, OneCall, MyCall, Network Norway og Tele2.

Hovedkonkurrenten Telenor har en markedsandel på over 50 prosent.

- Vi er fornøyd med Konkurransetilsynets godkjenning. Det sammenslåtte selskapet vil bli en slagkraftig aktør i det norske mobilmarkedet, og garanterer høyhastighets mobilt bredbånd til 98 prosent av befolkningen innen utgangen av 2016, sier administrerende direktør Arild Hustad i Tele2s norske virksomheter i en melding.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.