NA24.no

TeliaSonera i mistenkt for rekordstor bestikkelse

TeliaSoneras administrerende direktør Johan Dennelind, her fotografert under presentasjonen av selskapets resultat etter første kvartal i 2014.
TeliaSoneras administrerende direktør Johan Dennelind, her fotografert under presentasjonen av selskapets resultat etter første kvartal i 2014. Foto: Leif R. Jansson (TT/NTB Scanpix)
Aserbajdsjans presidentfamilie har angivelig plyndret staten for svimlende 6 milliarder svenske kroner, ved hjelp av svenske TeliaSonera.

Saken stammer fra 2008, og går ut på at et selskap knyttet til presidentfamilien overtok statens andel i teleoperasjonselskapet Azercell ved hjelp at ett av TeliaSoneras holdningsselskaper. Målet for TeliaSonera skal ha vært å sikre seg lisenser og andre tillatelser for å drive virksomhet i den tidligere Sovjet-republikken.

Eksperter som har sett på den omfattende dokumentasjonen – årsrapporter og interne dokumenter – mener at TeliaSonera burde ha visst bedre.

– Det kan være korrupsjon, svindel mot statlig forvaltning, underslag eller til og med tyveri, sier Einar Häckner, professor emeritus i bedriftsøkonomi og ekspert på selskapsgransking.

Men saken fra Aserbajdsjan tyder på at ikke alt er kommet til overflaten.

Da kjøpte ett av TeliaSoneras holdingselskaper den aserbajdsjanske statens andel i teleoperatøren Azercell til kraftig underpris – 180 millioner amerikanske dollar i stedet for markedsverdien på 785 millioner dollar, som uavhengige granskere har kommet fram til at selskapet var verd.

Det innebærer en rabatt på nesten 5 milliarder svenske kroner.

Deretter avsto TeliaSonera bevisst hele oppkjøpet til fordel for en lokal partner, Cenay Iletisim, som har bånd til presidentdøtrene Leyla og Arzu Alijeva, etter alt å dømme uten at partneren behøvde å betale et eneste øre. Kjøpet blir finansiert av TeliaSoneras selskap, og den lokale partneren får betale tilbake med aksjeutbytte fra den felles virksomheten.

Forsiktig regnet og unntatt lånet og den andel partneren hadde før privatiseringen, er forretningen i dag verd minst 6 milliarder svenske kroner for det presidentkoblede selskapet. Penger som kunne ha gått til velferd eller skoler for Aserbajdsjans befolkning.

I en personlig melding framgår det at TeliaSonera vil kunne kjøpe ut sin partner «hvis myndighetene truer Azercells GSM-lisens».

Økokrimgransker Lars Hammer mener at alarmklokkene burde ha ringt for lenge siden hos TeliaSonera.

– Vi syntes det var mye i Usbekistan-saken - 2 milliarder – men det her er et beløp man bare kunne drømme om, sier han.

Rapporter om feil i artikkelen

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere