NA24.no

(SCANPIX)

Terra-kommunene sitter i saksa

Sist oppdatert:
Ulovlige Terra-lån redder ikke kommunene.

Kommunene vant i London, men Depfa Bank er likevel godt fornøyd med utfallet. Det er også de norske advokatene.

NA24 – din næringslivsavis

Hos Wikborg Rein er de veldig fornøyd med dommen og registrerer at kommunene feirer en seier.

- Det er ikke tilfellet. Depfa Bank er frifunnet, og kommunene må betale tilbake lånet, sier partner og styreleder Trond Eilertsen til NA24.

Han forteller videre at avgjørelsen i London der det ble slått fast at låneavtalene mellom Depfa Bank og de norske kommunene Narvik og Haugesund er ugyldige, ikke bare går kommunenes vei. Det ble slått fast at det er faktiske lån, og dermed i strid med kommuneloven, men fritar ikke betalingsforpliktelsene kommunene har hevdet.

Les mer: Terra-lånene var ulovlige

Dommen tar Narvik-ordføreren Karen Margrethe Kuvaas som en delseier.

- En viktig delseier fordi vi har fått medhold i at dette dreier seg om ordinære lån og dermed ulovlig og ugyldig etter norsk rett. Avtalene er ulovlige og ugyldige etter norsk rett og ikke bindende. Det retten videre har slått fast er at begge parter plikter å tilbakebetale det de har mottatt fra den annen part. Men da med fratrekk fra de renter som Depfa Bank har hatt som inntekt på avtalene. Det man kan konkludere med er at vår gjeld er vesentlig redusert, og det er vi selvsagt kjempefornøyd med, sier Narvik-ordfører Karen Margrethe Kuvaas (Ap) til NRK.

Fornøyde advokater
Den viktigste avgjørelsen for Depfa Bank og det norske advokatkontoret Wikborg Rein er likevel at Narvik og Haugesund må betale tilbake hovedstolen i lånet som ble gitt.

Dette bekrefter også kommunenes advokat, Ulf Larsen i Lund & Co. Til NA24 sier han at kommunene skal betale hovedstolen av lånet, som er henholdsvis 190 og 220 millioner kroner for Narvik og Haugesund. Kommunene får imidlertid fratrekk for rentene de har betalt. Totalt kan kommunenes fratrekk bli på 25 millioner kroner til sammen, men den endelige avgjørelsen rundt de økonomiske fakorene vil avgjøres i London i løpet av oktober.

Wikborg Reins styreleder Trond Eilertsen forteller at Depfa Bank uansett er fornøyd med dommen som har falt.

- Vi er også fornøyd med utfallet, sier Eilertsen.

Wikborg Rein risikerte å sitte igjen med en stor del av regningen, men ser nå ut til å unngå de store summene. Banken truet med å sende en eventuell regning videre.

Les mer: – Advokater får Terra-karamell

Det er likevel skår i gleden hos det norske advokatfirmaet.

- Dommen slår fast at en av våre advokater har utvist uaktsomhet knyttet til rådene som ble gitt knyttet til gyldigheten av låneavtalene. Den delen er vi ikke overraskende uenig i, sier Eilertsen.

Her finner du allt om kommunesmellen

Departementets skriv
Eilertsen viser til at det kom et rundskriv fra Kommunaldepartementet som åpnet for at det gikk an å gjennomføre slike handler.

- Det mener vi bør tilrettelegges vekt, sier Eilertsen og sier at flere andre advokater kom til samme konklusjon.

Fortsatt er ikke Wikborg Rein helt ute av faresonen. Ved siden av muligheten for at kommunene kommer til å anke avgjørelsen der de må betale tilbake hovedstolen, så risikerer advokatkontoret å sitte igjen med saksomkostningene til Depfa Bank, og noen mellomlegg.

- Det eksakte beløpet er ikke avgjort, og en avgjørelse vil komme i løpet av kort tid. Vi står overfor et ubetydelig beløp, og vi har jo forsikringer, forsikrer Eilertsen.

Terrasaken er langt fra over. I løpet av høsten braker Norges største bank og syv kommuner sammen. DnB Nor har gått til sak mot kommunene på grunn av betalingsstans av forfalte lån. Banken mener at det ikke er anledning til det, mens kommunene går til motangrep.

Meld deg på NA24s nyhetsbrev her

DnB Nor ikke skremt
Nå vil de respektive advokatene og partene vurderer dommen. Det vil også DnB Nor.

- Vi må lese dommen, og juristene våre sier at de sier at registrerer dommen, og at kommunene har fått medhold i at lånene ikke er gyldige, sier kommunikasjonsdirektør Trond Bentestuen i DnB Nor til NA24.

Likevel trekker DnB Nor frem at kommunene ble dømt til å betale hovedstolen tilbake og at det viktig med tanke på hvordan domstolen tolker kommunenes ansvar.

- Dette er en annen rettsprosess enn den saken vi har i Norge som begynner i november. Det er også andre parter. Vi forbereder oss til vår rettssak, og det er med en viss interesse at vi vil lese dommen. Vi må bruke den del tid på å studere den, sier Bentestuen.

Her finner du allt om kommunesmellen

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere