NA24.no

(Scanpix)

Terra-lånene var ulovlige

Sist oppdatert:
Som å kaste en brannfakkel inn i kontorene til DnB Nor-sjef Rune Bjerke.

I retten i London vant de norske Terra-kommunene en meget viktig seier knyttet til den kontroversielle Terra-saken. London Commercial Court har gitt Terra-kommunene Narvik og Haugesund medhold i at lånene gitt av den irske banken Depfa Bank plc i London er ulovlige. Det er imidlertid ikke klart ennå hva slags konsekvenser avgjørelsen får. Det er imidlertid klart at dommen slår fast at kommunenes lån skal betales tilbake.

Haugesund-ordfører Petter Steen Jr. er uansett fornøyd med dommen.

- Denne avgjørelsen viser at det var riktig å prøve saken for retten. Det er samtidig gledelig at denne saken er i ferd med å gå mot slutten, sier Steen Jr. til TV2 Nyhetskanalen.

Kan begrense tapet
De to norske kommunene Haugsund og Narvik tok opp over 400 millioner kroner i lån av Depfa Bank plc i London. Dette var imidlertid i strid med den norske kommuneloven, som ettertrykkelig slår fast at norske kommuner ikke kan investere i lån i verdipapirer.

Narvik har lånt 190 millioner kroner av den London-baserte banken Depfa, mens Haugesund har et lån på rundt 220 millioner kroner.

- Denne avgjørelsen kan føre til at Haugesund får et betydelig mindre tap, sier Steen Jr.

De to Terra-kommunene inngikk rentebytteavtaler med både DnB NOR og Depfa Bank, der de tok de løpende inntektene fra kraftproduksjonen og omgjorde til en engangsutbetaling. Disse pengene ble så plassert i diverse finansielle plasseringer gjennom Terra-systemet.

Her finner du allt om kommunesmellen

Rammer DnB
Dommen er som å kaste en brannfakkel inn i kontorene til DnB Nor-sjef Rune Bjerke på Aker Brygge. Bjerke & Co har 1 milliard kroner i utestående hos syv kommuner som er rammet av Terra-saken, men kommunene nekter å betale. Den saken kommer opp for retten senere.

Det er imidlertid ikke bare DnB Nor som svetter etter dommen. Finansavisen har tidligere skrevet at Depfa fikk råd fra norske advokater før de ga kommunene penger til investeringer. Advokatkontoret Wikborg Rein skal ha gått god for at lånene var lovlige. Banken har tidligere varslet at de vil holde Wikborg Rein økonomisk ansvarlig om de taper rettssaken i London. Hverken DnB eller Wikborg Rein var umiddelbart tilgjengelig for kommentar.

Til tross for at Haugsund-ordfører tror at Terra-saken går mot slutten, er saken er ikke over. Det sier også bostyrer etter konkursen i Terra, Jon Skjørshammer.

- Det er mulig at saken blir anket inn for en høyere instans. Det er en klar avgjørelse om at avtalene var ugyldige, sier Skjørshammer til TV2 Nyhetskanalen, og legger til at dette åpner for at kommunene kan få tilbake pengene.

Bostyrer etter konkursen i Terra Securiites sier at det nå er sannsynlig at kommunene får tilbake alle pengene de har betalt.

Lån eller rentebytte
Den kompliserte avtalen har lenge vært gjenstand for diskusjon. Mens kommunene har fremholdt at de har inngått en banklån, som dermed må erklæres ugyldig, holder bankene på at dette er en rentebytteavtale. Kommunene har belånt fremtidige inntekter fra kraftverkene, og betalt en rentesum for dette.

London Commercial Court slår ettertrykkelig fast at avtalen mellom Depfa Bank plc i London er en låneavtale.

Her finner du allt om kommunesmellen

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere