NA24.no

Terras eneste mulighet

Sist oppdatert:
Kommunene var grenseløst naive, men heldigvis lurte meglerne seg selv.

(NA24-KOMMENTAR): Mandag kveld la Terra seg (nesten) flat og tilbyr å holde de fire nordlandskommunene skadesløse for investeringen i amerikanske kommunelån.

Det skjedde få timer etter at kommunene holdt pressekonferanse og fyret av en ny bredside mot Terra. – Vi føler oss rundlurt, lød oppsummeringen.

Terras løsning innebærer at kommunene får tilbake det obligasjonslån de satt med før man gjennomførte de omstridte transaksjonene i juni 2007. All kontantsikkerhet vil også bli tilbakeført kommunene. De vil riktignok sitte med et verdifall på 150 millioner på den gamle obligasjonen, men det er langt fra sikkert at dette til slutt må realiseres.

Håpløs sak
Terra medgir i realiteten at rådgivningen har vært hårreisende.

- Vår interne gransking har avdekket klare feil i informasjonen til kommunene. De ble ikke fortalt om «triggermekanismen» (mekanismen som gir Citibank rett til å oppheve strukturen dersom verdien av sikkerheten faller under 55 % av pålydende verdi) i det kombinerte produktet, som eksponerte dem for kursrisiko ved et så dramatisk markedsfall som det som her har inntruffet (til under 55% av pålydende), heter det i meldingen.

Det å ikke informere om et så viktige punkt som denne triggermekanismen er utilgivelig og et solid juridisk selvmål. Med en så dårlig sak ville en en rettslig prosess ikke vært til å leve med for sparebankene som eier Terra. De skal tross alt forsøke å gjenopprette tilliten hos kundene rundt i Norge.

Lykken bedre enn forstanden
Hvis kommunene nå kommer ut av dette uten de helt katastrofale tapene, kan man trygt si at lykken er bedre enn forstanden. Det som ligger an til å redde dem er at Terra som selger har vært like udugelig som dem selv.

Men det endrer ikke det faktum at kommunenes representanter har vært utilgivelig sløve. Det blir egentlig svært tydelig i deres egen pressemelding tidligere i dag.

Her skriver de at de fikk beskjed om at de «måtte undertegnet en erklæring om eksklusivitet og konfidensialitet som forbød oss å spørre andre eksperter». Hvorfor i alle dager «måtte» de undertegne en slik avtale? Hadde de pistol mot tinningen? Selvsagt måtte de ikke noe som helst. De har selv ansvar for å sette seg inn i saker, sørge for at kommunes forvaltning er fornuftig og i tråd med kommuneloven, og om nødvendig innhente råd.

Like ille er det når de i samme pressemelding skriver følgende om en presentasjon fra Terra: «Det ble til og med vist til sparebankenes sikringsfond og staten hvis noe likevel skulle gå galt.»

Verken Sparebankenes sikringsfond (nå Bankenes sikringsfond) eller staten har som oppgave å dekke tapene på eksotiske investeringer i USA. Sikringsfondet garanterer innskudd i norske banker inntil 2 millioner kroner, verken mer eller mindre. Om man ikke visste det, tar det omtrent ett minutt å finne det ut på nettet.

Dette føyer seg inn i rekken av uttalelser fra kommunene som viser at de behandlet denne gigantiske investeringen med harelabb, og ikke satt seg inn i det tilsendte materialet om risikoen i investeringen.

Selv om enden på visa blir at kommunene kommer ut sånn noenlunde på beina, er det absolutt ingen grunn til å være stolt. Det var hell i uhell at Terra også dummet seg ut.

Are Slettan er tidligere leder for TV 2 Nettavisens økonomiseksjon, ansvarlig redaktør i iMarkedet.no og redaktør i Finansavisen. Han jobber nå for NA24 fra Connecticut utenfor New York, og skriver blant annet daglige kommentarartikler.

Her kan du lese den siste ukens kommentarer:
Slipp bøkene fri!
Lær av Terra-fiaskoen
En gjeng tapere
En bankboble sprekker
Kommunal finansfiasko

Og her kan du lese enda mer kommentarstoff fra NA24.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere