OSLO (Nettavisen): Etter at Oslo kommune plasserte ut blomsterdekorasjoner i betongrør og jernpanner i hovedstadens paradegate, har folk latt seg engasjere.

- Oslo by er voldtatt av noe som ser ut som kloakkrør og gigantiske doruller i betong samt noen svære «grillfat», lyder en av kommentarene på Facebook.

- Bymiljøetaten har fått mange reaksjoner på tiltakene, i all hovedsak har de vært positive. Det virker som at de fleste forstår behovet som ligger bak, sier presseansvarlig Monica T. Olsen på Bymiljøetaten i Oslo til Nettavisen.

Les også: Byrådspartiene vil fjerne den kontroversielle gratisparkeringen

Ment som terrorsikring

Tiltaket er en del av terrorsikringen av hovedstaden. Selv om det ikke foreligger konkrete trusler mot Oslo, vil politiet og kommunale myndigheter være forberedt. Angrepet mot et julemarked i Berlin i fjor og angrepet på La Rambla i Barcelona 17. august i år er bare to av flere kjøretøyangrep som har fått myndighetene til å treffe tiltak.

- Ser rotete ut

- Det ser ut som noe vann- og avløpsetaten hadde til overs, sier Ymbjørg Svare og Linda Mathisen, som Nettavisen treffer nettopp på Karl Johans gate. De to Nesodden-kvinnene er i byen for å handle og ta en kopp kaffe og kan ikke unngå å legge merke til endringene.

- Jeg forstår at det skal hindre trafikken og være et tiltak mot terror, men hjelper det? spør Svare.

Les også: Karl Johan terrorsikret med blomsterkasser

- Det ser litt rotete ut slik de er plassert. Jeg synes de grå betongringene er bedre enn de hvite, for de grå går litt mer i ett med underlaget, sier Linda Mathisen.

- Barcelona-terror var vekker

Studentene Romy og Marjolein fra Nijmegen og Utrecht i Nederland er litt mer positive til tiltaket.

- Jeg vet hvordan Karl Johans gate så ut før, men la egentlig ikke merke til det som var plassert ut her med en gang, sier Romy.

- Jeg tror terrorangrepet i Barcelona var en vekker for mange byer. Det samme kan skje her, og jeg synes det er bra at de har truffet noen tiltak. Det de har gjort, ser ganske bra ut, sier Marjolein.

Oslo kommune i samråd med politiet er ansvarlig for tiltakene. Tidligere denne måneden ble de tunge blomsterkassene plassert ut på og langs Karl Johans gate. Tiltaket kom etter at Londons antiterrorsjef advarte mot muligheten for bilterror i Karl Johans gate.

Betongkummer skal byttes ut

- Betongkummene som er plassert ut på Karl Johans gate er kun ment som midlertidig strakstiltak. Kummene erstattes fortløpende med blomsterfat, så raskt produsenten klarer å levere, og alle skal være byttet ut senest innen april 2018. Det arbeides samtidig med en langsiktig plan. Byrådet har satt ned et utvalg som skal se på permanente løsninger for hvordan byen skal sikres i fremtiden, opplyser Bymiljøetaten i et epostsvar til Nettavisen.

Her bekrefter de at det har kommet mange, «i all hovedsak har de vært positive».

- I den grad det er negative reaksjoner så er det først og fremst mot betongkummene, noe vi godt kan forstå, men disse er som nevnt kun ment som midlertidig strakstiltak, opplyser presseansvarlig Monica T. Olsen.

- Skal være en trygg by

Også Jernbanetorget, Lille Grensen og Arbeidergata skal sikres med blomsterkasser, benker og betongringer med planter, melder NTB.

- Oslo skal være en trygg by. Vi kan ikke mure oss inne i frykt for terror, men vi skal forebygge. Dette er bakgrunnen for at kommunen nå gjennomfører risikoreduserende tiltak i deler av sentrum, uttaler byrådsleder Raymond Johansen (Ap) til NTB.

Les også: Maling-tabbe: MDG-toppene svidde av nesten 700.000 kroner på disse prikkene