*Nettavisen* Økonomi.

Tesla-eier skal bygge internett i verdensrommet

NYE PLANER: Elon Musk, grunlegger av PayPal, Tesla Motors og SpaceX, har planer om å bygge et globalt internett. Foto: Rebecca Cook (Reuters)

Musks satellitter skal omkranse jordkloden.

Elon Musk, mannen bak PayPal, Tesla Motors og romselskapet SpaceX, vil sette igang byggingen av et helt nytt internett - i verdensrommet.

Lørdag kveld deltar Musk på en tilstelning i regi av romselskapet SpaceX i Seattle. Her lanserer han sin nyeste ide, som er å plassere et nettverk av satellitter i verdensrommet for å knytte hele verdens befolkning sammen i et internett.


Fremdeles har tre milliarder mennesker dårlig internettforbindelse. Langt fra alle lever i land med godt utbygd fibernett og så mange basestasjoner at man lett kan sette opp noen ekstra uten å bli lagt merke til.

For disse vil internett-satellitter forbedre tilknytningen betydelig. For alle oss andre vil satellittene kunne gjøre at informasjonsstrømmen går enda fortere.

Hundrevis av satelitter
- Vårt fokus er å lage et globalt kommunikasjonssystem som vil bli større enn noen har snakket om til dags dato, sier Elon Musk til Bloomberg Businessweek.

Planen er å sette hundrevis av synkroniserte satellitter i bane rundt jorden. Satellittene vil gå i baner nærmere jorden enn dagens kommunikasjonsatellitter.

Istedenfor å sende data gjennom rutere, kabler og satellitter fra en side av jorda til den andre, vil data i Musks internett gå rett opp i rommet, reise mellom de ulike satellittene, for deretter å gå rett ned i datamaskinen.

Klikk på bildet for å forstørre.

SPACEX: Elon Musk har i dag romskip som denne, som leverer mat og utstyr til Den internasjonale romstasjonen. Nå vil han utvide virksomheten i rommet betydelig. Foto: Handout (Afp)


Dette skal gjøre reiseavstanden kortere, og forsinkelser på internett mindre.

Dette internett-systemet kan også utvides den dagen mennesker begynner å oppholde seg på andre planeter, for eksempel Mars.

1000 ansatte på få år
Musk startet prosjektet samtidig som han nå oppretter SpaceX-kontoret i Seattle. Han vil bygge en egen satelittfabrikk og ansette 1000 mennesker de neste årene.

- Vi ønsker de beste ingeniørene som enten lever i Seattle eller som ønsker å flytte til Seattle og jobbe med elektronikk, programvare, strukturer og kraftsystemer. Vi ønsker alle typer ingeniører, sier Musk til Bloomberg Businessweek.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.