NA24.no

SUKSESS: Bak disse grå veggene i Fremont, California, produseres Tesla-bilene. Det 11 år gamle elbilfirmaet har per i dag en markedsverdi på 207,8 milliarder kroner. Det er 8,6 milliarder mer enn børsverdien av den norske bank- og forsikringsgiganten DNB.
SUKSESS: Bak disse grå veggene i Fremont, California, produseres Tesla-bilene. Det 11 år gamle elbilfirmaet har per i dag en markedsverdi på 207,8 milliarder kroner. Det er 8,6 milliarder mer enn børsverdien av den norske bank- og forsikringsgiganten DNB. Foto: Paul Sakuma (AP Photo)

Tesla overkjører DNB

Sist oppdatert:
Den amerikanske elbilprodusenten er verdt 8,6 milliarder kroner mer enn den norske finanskjempen.

Historien om det amerikanske elbilprodusentfirmaet Tesla Motors er en utrolig suksess - nesten uten sidestykke.

11 år etter firmaet ble grunnlagt av ingeniørene Martin Eberhard og Marc Tarpenning i San Carlos i California i 2003, har de opplevd en eventyrlig vekst med sine ekstreme elbiler; Tesla Roadster og Tesla Model S. Snart kommer modell nummer tre - Tesla Model X - som forventes å være leveringsklar andre halvår neste år.

LES OGSÅ:  Tesla: - Nei, vi tar ikke innbytte

Mer verdt enn norsk bankgigant
Nå har det Californaia-baserte firmaet en børsverdi på svimlende 207,8 milliarder kroner.

Norske DNB, etablert i 1882 og Nordens nest største finanskonsern, har en markedsverdi på 199,2 milliarder kroner.

Elbil-gründerne i Silicon Valley har utrettet store ting på relativt kort tid.

Elbilprodusenten med Elon Musk fra PayPal bak rattet, og med finansieringsvillighet fra blant annet Google-gründerne Sergey Brin og Larry Page, og tidligere admninistrerende direktør i eBay Jeff Skoll, er firmaet nå verdsatt til 8,6 milliarder kroner mer enn den norske bank- og forsikringsgiganten.

Outsideren traff blink
Det startet veldig smått og eksperimentelt. De første modellene som så dagens lys ble nærmest regnet som forskningsobjekter blant de få ansatte, og ble solgt i noen få tusen eksemplarer til steinrike, miljøbevisste amerikanere.

De siste to årene har det derimot skjedd en markant endring.

Fra å produsere fem biler i uken er nå produksjonstakten oppe i 600 biler i uken; totalt over 30.000 biler i året. Men de sier selv at de har kapasitet til mye, mye mer. I 2016 regner de med å produsere 300.000 biler i året.

Den første Tesla Roadster i Europa ble importert av en bilforhandler i Bergen i februar 2009.

Børsrakett
Optimismen hos firmaet gir seg også utslag i finansmarkedet. Torsdag denne uken hadde aksjene, som er priset til drøyt 244 dollar, steget med nesten seks prosent.

(artikkelen fortsetter under)

STIGENDE INTERESSE: Tesla Motors er en populær aksjekandidat. Verdiutviklingen har vært enorm de siste årene. Grafen viser hvordan ståa var litt etter klokken 16 norsk tid torsdag.


Onsdag ble det offentliggjort at fortjenesten til Tesla nesten har fordoblet seg. I tredje kvartal i år omsatte de for nesten 852 millioner dollar, mot drøyt 431 millioner dollar i tilsvarende periode i 2013.

LES OGSÅ: Bånn gass for Tesla-aksjen

En annen ting som gjør Tesla enda litt mer spesiell, er at hver eneste lille bit som til slutt ender opp som en komplett bil er produsert på hjemmebane i USA. Ikke noe stempel med «Made in China» er å finne på disse bilene, nei.

160 roboter og 3000 mennesker

SJEFEN SJØL: Elon Musk.

På den gigantiske Tesla-fabrikken i Fremont jobber roboter og mennesker side ved side. Det som en gang startet som noen få biler for steinrike eksentrikere, er nå blitt en oppnåelig bildrøm for veldig mange normale lønnsmottakere.

– Elon Musk vil ikke at Tesla skal være en bil for eliten, men en god bil som alle kan ha råd til, sa Alexis Georgeson, fabrikkens kommunikasjonssjef, til Dagens Næringsliv i august i år.

Telenor tar Tesla
Men Tesla tar ikke summetonen fra Telenor. I alle fall ikke riktig ennå. Telegiganten har per i dag en børsverdi på 225,8 milliarder kroner.

Så Tesla har fortsatt noe å strekke seg etter i Norge.

Funfact 1: Batteriet som driver Tesla S, og som ligger langs bilens underside, veier 544 kilo.

Funfact 2: Tesla er oppkalt etter den kroatiske oppfinneren, fysikeren og ingeniøren Nikola Tesla.

Funfact 3: Nikola Tesla, spilt av den britiske musikeren David Bowie, er en viktig karakter i Christopher Nolans film «The Prestige» fra 2006.

Kilder: Yahoo Finance, Oslo Børs, Dagens Næringsliv, teslamotors.com, imdb.com og Wikipedia.


Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere