*Nettavisen* Økonomi.

TEST: Nintendo DSi XL

Foto: (Nintendo)

Er en forvokst Nintendo DSi det du trenger akkurat nå?

20.08.10 11:37

For ganske nøyaktig elleve måneder sider lansert Nintendo sin kamerautstyrte Nintendo DS, kalt DSi. «I» for «eye». Det var en kraftig forbedret versjon av DS Lite med to kameraer, SD-kortleser og bedre grensesnitt og brukerløsninger. Vi kalte den «vårens råeste spilldings».

Fredag 5. mars ligger det en ny Nintendo DS i butikkene. DSi XL er identisk med DSi, bare større. Ideen er at konsollen skal være lettere å bruke for de eldste - og yngste - spillerne. I tillegg til 93 prosent større skjermer, følger det også med en tykk skrivestift som er lettere å holde i.

Utover dette er det ingen nyheter, og vi kan si med en gang: Er du fornøyd med din DSi, er det poengløst å kjøpe en DSi XL.

Best for barna

Lurer du på å kjøpe en håndholdt konsoll til barnet ditt for første gang (eller til noen med dårlig syn), kan du imidlertid vurdere DSi XL. Størrelsen på konsollen er såpass liten at den føles hendig, men samtidig såpass stor at du vet hvor du har den.

Det er med andre ord vanskeligere å rote bort en DSi XL. Den får neppe plass i en jakkelomme hvor den lett kan fall ut. De relativt store skjermene er lette å trykke på, og de vil være lettere for foreldre å se skjermen fra siden, om poden trenger hjelp. Og skulle du være redd for at dine gamle DS-spill ser pikselerte ut på større skjerm, kan vi forsikre at det gjør de ikke. Forskjellen er ikke stor.

Myntet på eldre spillere

Målgruppen til DSi XL synes å passe aller best til de yngste spillerne, men Nintendo har utviklet maskinen først og fremst med tanke på eldre personer.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: (Nintendo)

Det kommer tydelig fram av de to programmene som er ferdig installert på maskinen, i tillegg til «PictoChat», «DSi Sound» og (den ganske ubrukelige) nettleseren fra Opera. Her er ingen klosser som skal stables eller figurer som skal farges, men hjernetrimmeren «A little bit of Brain Training: Arts Edition» og en fremmedordbok med seks språk. Ingen av dem norske.

«Brain Training» er alltid like festlig, og gir valuta for pengene. Det ville imidlertid være mindre frustrerende å ta et kveldskurs i spansk enn å benytte den elektroniske parløren.

Smarte løsninger

Grensesnitt og menystem er ellers likt DSi. Du kan bytte spill mens maskinen står på (DS Lite krasjer), en omstartknapp er på plass, du trenger ikke lenger starte på nytt hver gang du har endret på en systeminnstilling, og grensesnittet er en enklere utgave av den du finner på Wii.

Klikk på bildet for å forstørre.

Nettbutikken DSi Shop er på plass sammen med chatteprogrammet «PictoChat» og lydmanipulerings-programmet, «DSi Sound».

Programmene og spillene du kjøper legges inn i en lang horisontal liste som du kan hoppe fritt rundt i. Du kan lese mer om ekstra-programmene i omtalen av DSi.

Alt i alt er DSi XL like funksjonell og god som DSi. Synes du skjermene på den andre konsollen er for små, er denne valget for deg. Kjøper du til en treåring, kan den også være førstevalget, mens eldre barn gjerne kan få være med å bestemme selv hva som passer best.

Pris: Rundt 2000 kroner.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.