*Nettavisen* Økonomi.

Tester superbredbånd i Norge

I nær fremtid kan du få en internetthastighet som er 15 ganger raskere enn i dag.

Get driver for tiden med uttesting av ny teknologi i sitt kabelnett som skal kunne gi hastigheter på opp mot 300 megabit per sekund.

Til sammenligning er den maksimale hastigheten på ADSL rundt 8 megabit, mens ADSL2+ har rundt 20 megabit. Gets nåværende raskeste linje er på 26 megabit. For å få til dette brukes en teknologi kalt Eurodocsis 3.0.

Nettet har enorm kapasitet
- Selv med hastigheter opp mot 300 Mbit/s bruker vi bare en brøkdel av kapasiteten som ligger i de moderne koaksialkablene ut til kundene. Dette gir spennende perspektiver på de muligheter alle husstander knyttet til Gets moderne infrastruktur har, sier administrerende direktør Gunnar Evensen i en pressemelding.

Hvis du skulle klare å utnytte 300 megabit i sekundet, vil du kunne laste ned rundt ti mp3-filer i sekundet – eller en helt CD-plate på under 20 sekunder. I disse hastighetene vil ofte harddisken din være flaskehalsen, ikke selve internettlinjen.

Ikke så fort på internett
Get kommer ikke til å tilby sine kunder denne hastigheten ut på selve internett, til det er båndbredde alt for dyrt. Derimot åpner denne typen hastigheter for langt bedre on-demand-tjenester for video i for eksempel HD-kvalitet.

- Vi er allerede i ferd med å rulle ut HDTV i nettet vårt, og det er sannsynlig at du vil få HD-on-demand når den nye teknologien rulles ut, sier Øyvind Husby, direktør for samfunnskontakt i Get, til Nettavisen.

Raskere opp-hastigheter
Hvor rask selve internettlinjen kommer til å bli vil ikke Husby si noe om nå. Det som derimot er sikkert er at opphastigheten kommer til å bli vesentlig bedre.

- Noe av det som er fint med den nye teknologien er at opphastigheten vil bli høyere, og vi ser at kundene etterspør stadig mer symmetriske hastigheter, særlig på grunn av video, forteller Husby.

Selv om teknologien nå vil prøves ut vil ikke de fleste av Gets kunder få denne typen hastigheter før i slutten av 2007.

Les flere IT-saker på våre IT-sider.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.