*Nettavisen* Økonomi.

Testet super-rakett

NSM-missil Foto: Skjermbilde - YouTube

Natt til torsdag måtte den gamle traveren KNM Trondehim bite i eplet etter å ha blitt truffet av norsk superrakett. Se video.

07.06.13 09:27

Forsvaret testet denne uken ut sin nye rakett Navel Strike Missel (NSM) med skarpt stridshode. Som videoen lastet opp på youtube viser gikk det hardt utover forsvarets ærverdige gamle fregatt KNM Trondheim.

Missilet har blitt utviklet gjennom 13 år, og har som hensikt å treffe mål på lang avstand med stor presisjon. Det har kostet Norge to milliarder kroner og elleve prøveoppskytninger å utvikle våpenet. Opprinnelig navn på prosjektet NSM var «Nytt sjømålsmissil». Det har også blitt omtalt som «Norsk sjømålsmissil». Senere ble det gitt markedsnavnet «Naval Strike Missile».

HTML EMBED

NSM-raketten, som veier cirka 410 kilo, flyr med en hastighet like under lydens hastighet og har en rekkevidde på 185 kilometer, ifølge wikipedia.

NSM en passivt termisk bildedannende søker, hva som betyr at missilet styrer seg inn mot og registrerer varmeutstråling over et stort område, og deretter vurderer målet selv. På denne måten kan det blant annet skille mellom ulike fartøy og unngå å treffe sivile fartøy. Missilet skal i følge produsenten ha en rekkevidde i overkant av 185 km.

NSM skal leveres til Polen som en del av et mobilt kystartillerisystem hvor missilene skal avfyres fra lastebiler. Kontrakten, som har en verdi på 800 millioner kroner, ble skrevet i slutten av 2008 og leveransen skal være ferdigstilt innen utgangen av 2012. Kontrakten ble utviden i desember 2011 med verdi på ytterligere 712 millioner kroner.

Det er Kongsberg Defence Systems (KDS) som produserer raketten.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag