*Nettavisen* Økonomi.

Tette bånd til industrien

Foto: Erik Edland / Dokument 2

Overlege Pål Zeiner er svært positiv til medisinering av ADHD-barn og er samtidig legemiddelindustriens favoritt som foreleser.

28.02.06 21:31

Pål Zeiner er overlege på sykehuset Buskerud, i det fylket i landet som bruker mest medisiner i behandlingen av ADHD.

Han har doktorgrad i ADHD-behandling og er en sterk tilhenger av medisinering - en medisinbruk som er tidoblet de siste ti årene og som har sendt Norge i verdenstoppen i bruk av piller mot ADHD.

Pillebruken bekymrer FNs narkotikakommisjon, men ikke Zeiner.

- Det er ikke påvist at terapeutisk bruk ved ADHD har noen sammenheng med misbruk av sentralstimulerende midler for eksempel, sier Zeiner.

Samtidig som Zeiner er behandlende lege for ADHD-pasienter, er han en av legemiddelindustriens mest brukte forelesere.

Brukt på 18 konferanser
Produsenten Lilly, som lager legemiddelet Strattera betalte i fjor Zeiner for å forelese på ikke mindre enn 13 av sine konferanser for helsepersonell. I tillegg jobber Zeiner som rådgiver for selskapet.

Konkurrenten Janssen-Cilag, som lager det sentralstimulerende preparatet Concerta brukte Zeiner fem ganger i fjor.

- Hvor mye fakturerte du?

- Det har jeg ingen oversikt over her og nå

Faren
De sterke båndene mellom en del leger og legemiddelindustrien er noe professor Einar Kringlen lenge har vært kritisk til.

– Faren er jo at når medisinindustrien kobles inn så får man et salg som går utover det som er vitenskapelig riktig, sier Kringlen.

En amerikansk undersøkelse publisert i journal of american medical association viser at hver femte lege som deltar på legemiddelindustriens presentasjoner blir mer positiv til å foreskrive medikamentene som presenteres.

- Forstår du at det stilles spørsmål ved dine tette bånd til industrien?

- Ja, jeg må akseptere at det gjøres det. Jeg må bare svare slik at folk kan skjønne at eg er opptatt av at det drives god pasientbehandling på dette feltet, sier Zeiner.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag