*Nettavisen* Økonomi.

Thailand byttet Telenor med Donald Duck

Foto: (Dtac/EPA/Mointasje)

Knallhard maktkamp om å få nytt lukrativt nett.

09.09.10 18:06

BANGKOK (NA24): Thaier ser på seg selv som velutviklet i forhold til naboland som Laos og Kambodsja. Derfor er det lett pinlig for mange at landet i motsetning til nevnte naboer ennå ikke har fått på plass 3G-nett for mobilkommunikasjon.

Oppmerksomheten er derfor stor foran 3G-auksjonen som starter 20 september. De siste ukene har landets teletilsyn, The National Telecommunications Commission (NTC), møtt kraftig kritikk fra observatører både i inn og utland for innføring av nye konsesjonsregler som mange mistenker er spesialdesignet for å gi fordeler til innenlandske budgivere.

Telenordatter med åpenlys kritikk
Narupon Rattanasamaharn i Dtac, Telenors datterselskap i Thailand, gikk åpent ut med kritikk av NTC. Ifølge Rattanasamaharn er de nye reglene skapt for å favorisere thailands eneste hjemlige auksjonsdeltaker, True Move.

Rattanasamaharn støttes av utenlandske investorer i Thailand representert ved det felles internasjonale handelskammeret Joint Foreign Chambers of Commerce in Thailand (JFCCT).

JFCCTs styreformann Robert Fox karakteriserer de nye reglene som fundamentalt gale og urettferdige.

- De foreslåtte innstrammingene utgjør en hemsko for thailands telekomindustri og også thailands økonomi. De strider også mot regjeringens uttalte mål om å gjøre Thailand som et attraktivt land for utenlandsk investeringskapital, sa Fox ifølge Bangkok Post.

Avfeier kritikken
Kritikken ble imidlertid avfeid av tilsynet og auksjonsdeltaker True Move.

- Som en ekte thai sier jeg meg helt enig i NTCs forsøk på å få de utenlandskontrollerte teleaktørene til å etterleve loven om at thaikontrollerte selskaper skal ha kontrollen over 3G-spektrumet. Et spektrum som er av nasjonal betydning ikke minst sikkerhetsmessig, sa administrerende direktør Supachai Chearavanont i True Move.

Ifølge thai lov kan ikke utenlandske eiere eie mer enn 49 prosent av et thailandsk selskap. I praksis omgår utenlandske eiere disse reglene ved hjelp av stråselskaper, noe thailandske myndigheter er klar over.

NTC ønsker å stramme opp selskapenes etterlevelse av eierbegrensningen. Tilsynet vil i tillegg pålegge selskapene at utenlandske statsborgere ikke dominerer ledelsen i selskaper som presumptivt er thai-eid.

Godkjente Dtac og AIS
Til tross for NTCs varslede innstramminger har tilsynet allerede godkjent både Dtac og AIS (kontrollert av Singapores Singtel) som auksjonsdeltakere. True Move er den tredje og siste deltakeren i første auksjonsrunde. Kun to lisenser blir delt ut i første runde og nå spekulerer thailandske medier om hvilke av de tre som ender med svarteper.

Prøveauksjon med Donald, Mikke og Langbein
Et forvarsel fikk aktørene tirsdag da NTC startet en åtte dagers prøveauksjon som skal sikre at alt går riktig for seg når den virkelige auksjonen, der milliarder av baht står på spill, starter om knappe to uker.

I prøveauksjonen er selskapene Dtac, AIS og True Move byttet ut med Disney-figurene Mikke Mus, Donald og Langbein.

Mikke Mus fikk et budsjett på 20 milliarder baht (om lag fire milliarder kroner), Donald Duck 18 milliarder baht og Langbein 17 milliarder baht. Thailandske kommentatorer antar at budsjettene tilsvarer de reelle økonomiske styrkeforholdene mellom AIS, Dtac og True Move og at AIS derfor var Mikke Mus og Dtac Donald Duck.

Minimumsbudet i auksjonen er 12,8 milliarder baht og markedsanalytikere forventer at den endelige prisen for de to lisensene på auksjon vil havne et sted mellom 15 og 20 milliarder baht.

Prøveauksjonen varte til den ene av de tre budgiverne trakk seg. Taper ble overraskende nok Langbein. Mikke Mus og Donald Duck fikk til slutt hver sin lisens til en pris av 17,92 milliarder baht.

AIS og True Move favoritter
Men det spørs om Dtac og Telenor bør tolke for mye ut av NTCs prøveauksjon. Ifølge Bangkok Post holder analytikerne AIS og True Move som favoritter til de to første konsesjonene.

Analytikerne forventer at Telenors Dtac vil holde en lav profil inntil de nye konsesjonsreglene er endelig avklart og at selskapet i stedet posisjonerer seg for den tredje og siste lisensen som lyses ut senere i høst.

Telenors kommunikasjonssjef i Asia, Glenn Mandelid, ønsker ikke å kommentere den forestående auksjonen.

- Det er ingen hemmelighet at vi er svært interessert i en av de tre 3G-lisensene. For Thailand som nasjon er det også viktig at teknologien kommer på plass, sier Mandelig til NA24. Han viser til rapporter som Telenor har fått utarbeidet av Boston Consulting Group (BCG) og Deloitte.

- God mobilpenetrasjon og tilgang til internet påvirker et lands økonomi positivt både sosioøkonomisk og i ren BNP-vekst, sier Mandelid.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.