*Nettavisen* Økonomi.

«The Fox» kan være gull verdt

Foto: Skjermdump Youtube

Allerede kan Ylvis ha skuffet inn millionbeløp.

28.09.13 10:12

«The Fox» har fredag kveld blitt sett av over 60 millioner på Youtube og visningene fortsetter å stige i en sinnsyk fart.

Låten ligger også på førsteplassen over avspllinger hos strømningstjenesten Wimp og på topp over mest kjøpte låter hos Itunes.

Holder kortene tett til brystet
Youtube er reklamefinansiert, og omtrent halvparten av det de klarer å tjene inn i reklame på hver video går til de som har opphavsrettighetene til videoen. En utvikling de med opphavsrettigheter ikke er særlig fornøyd med er at inntektene Youtube klarer å generere ikke øker, tross at antallet videoer som legges ut øker dramatisk. Slik blir det mindre penger å dele ut til hver enkelt artist, skriver Bergensavisen.

Youtube og TVNorge holder kortene tett til brystet når det gjelder hvor mye de og Ylivs tjener på «The Fox».

Men ifølge Yahoo Finance gikk Youtube ut med tall i januar for Gangnam Style, videoen som er sett flest ganger i Youtubes historie.

Da hadde den 1,23 milliarder (!) visninger, og hadde generert åtte millioner dollar i reklameinntekter for Youtube. Omtrent halvparten av dette, altså fire millioner dollar, tilfaller artisten.

Dermed blir regnestykket i dette tilfellet slik: 1,23 milliarder visninger gir totalt 47 millioner kroner i inntekter, dermed 23,5 millioner kroner til rettighetshaveren.

Fin månedslønn
En enkelt visning gir slik rettighetshaveren(e) 0,02 kroner, eller cirka to øre per visning, skriver avisen.

Det er ikke gitt at alle videoer får samme sits som dette av inntektene til Youtube. Men dersom Ylvis sin sensasjon «The Fox» får like mye per visning som Psy fikk for «Gangnam Style», skal Yvlis ha tjent 1.200.000 kroner på videoen frem til fredag denne uken. Dette gjelder da på Youtube-videoen alene.

- Vi går på generelt grunnlag ikke ut med slike tall, og hva annonsørene har betalt for reklamen bestemmer annonsøren selv. De fleste annonsører benytter seg av en modell der de kun betaler de gangene reklamen er blitt vist i sin helhet. Inntektene deles så mellom Youtube og eieren av kanalen, så hva Ylvis sitter igjen med kan ikke jeg svare på, sier Jan Grønbech, Googles sjef i Norge, til Side3.

1.200.000 kroner er en høy månedslønn for norske komikere. Bemerk at dette er kun for Youtube alene. Ylvis har også skaffet seg inntekter for denne filmen på andre måter.

Se den populære videoen her:

HTML EMBED

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.