*Nettavisen* Økonomi.

Thomas og Anthony kurerer gruff

Foto: Privat (Privat)

- De er svært tilbøyelig for å prøve nye ting.

OSLO (NA24): Da de unge kaffegründerne ikke klarte å få sine produkter inn i butikkhyllene på Norges største matvarekjeder, satte de seg likeså godt på flyet til Kina.

- Vi dro dit på impuls. Kina er et te-land, men vi vet at kineserne er svært tilbøyelig for å prøve nye ting, særlig fra Europa. Vi fant også ut at japanerne, som også har lange tetradisjoner, har begynt å drikke mer kaffe. Derfor så vi et potensial, sier Anthony Nyambura (28), til Nettavisen NA24.

Sammen med makkeren Thomas Danielsen står han bak kaffemerket Simar Foods, som i sin helhet produseres i Kenya - Anthonys fødeland.

- Moren min plukket i sin tid kaffebønner på markedene i Kenya, så kaffe ligger derfor litt i blodet mitt. Jeg har alltid hatt lyst til å gjøre noe som har med kaffe å gjøre, men det tok tid å finne ut akkurat hva og hvordan jeg skulle gjøre ting, sier Anthony, som kom til Norge fra Kenya som tolvåring.

- Bidra til industrialisering i Kenya
Etter å ha studert økonomi, både i London og Norge, reiste Anthony og barndomsvennen, Stephan Adelaide, til Kenya i et håp om finne en kaffebonde som ville ta del i deres visjon om å lage et ungt og hipt kaffemerke til overkommelig pris.

- Det som er vanlig er i Kenya er at bonden plukker råvarene, som så sendes ut av landet. Jeg ønsket å produsere ferdig produktet der borte, og på den måten være med på å bidra til industrialisering i Kenya, forteller Anthony, som til slutt fant en bonde som gjorde det mulig å realisere drømmen om å lage et 100 prosent Kenyansk kaffeprodukt.

Dette var i 2010.

Med sitt ferdige produkt i bagasjen reiste Anthony og makkeren til Norge, med det mål å plassere sine produkter i landets butikkhyller. Flere mindre butikker tok i mot kaffegründerne med åpne armer, men å få produktene inn i de store matvarekjedene viste seg å være vanskelig.

- Etter hvert fant vi ut at vi enten måtte tenke nytt eller avslutte hele prosjektet, sier Anthony - som valgte det siste.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Elin Reitan

- Lite penger havner i lomma
Sammen med sin tidligere klassekamerat, Thomas Danielsen, reiste Anthony til Kina og presenterte Sima-produktene på en messe.

Mottakelsen var god, og kort tid etter sto gründerne med en distributør, lokalisert i Shanghai, som var villig til å satse på deres kaffeprodukt.

- Det var da eventyret begynte, sier Anthony.

Nå selger gründerne 800 kilo med kaffe per måned i Kina, men Anthony avviser at de har blitt rike - enda.

- Dette tilsvarer inntekter på under 100.000 kroner i måneden, og vi har store kostnader forbundet med blant annet produksjonen - så det er veldig lite penger som havner i lomma. Vi reinvesterer det meste av overskuddet, sier Anthony, som opplyser at det tok ett år med hard jobbing å få kaffeproduktene sine inn i kinesiske butikkhyller.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Privat

- Vurderer kapselkaffe og iskaffe
Nå arbeider Anthony og de to partnerne med å utvide virksomheten sin i Kina ytterligere. Samtidig har det begynt å løsne litt på hjemmefronten.

Fra september har Simas kaffeprodukter vært å finne i Lime-kjedens butikker, og Anthony legger ikke skjul på at de er spent på hvordan den Kenyanske kaffen vil bli tatt i mot blant norske forbrukerne.

- Det handler ikke bare om å komme på hylleplass, utfordringen vår ligger i at kaffen må selge. Vi må derfor markedsføre kaffen, sier Anthony, som forteller at selskapet ønsker å utvide kaffetilbudet sitt.

Den økende trenden med kapselkaffe har gründertrioen tenkt å ta inn over seg, og planlegger lansering av både dette og iskaffe i fremtiden.

- Også dette ønsker vi å produsere i Kenya, sier Anthony.

Gründeren opplyser videre om at kaffeproduktene de selger er økologiske, men at grunnet kostnader med verifiseringen ikke kan markedsføre sin produkter som dette.

- Det er en kostand vi må tenke på om vi er villig til å ta eller ikke, sier Anthony, som takker venner og familie for at de har maktet å drive på med kaffeproduksjonen.

- Jeg har lånt mye penger, legger han til.

- Mange søvnløse netter
Da gründerne startet prosjektet i 2010 ga de seg selv fem år på å lykkes, og Anthony medgir at det har vært mange tøffe stunder opp gjennom årene.

- Det har blitt mange søvnløse netter, med mange bekymringer, sier han.

Anthony ønsker alikevel ikke å skremme noen fra å følge gründerdrømmen.

- Det er en klisjé, men jeg tror man må være lidenskapelig opptatt av hva man driver med for å lykkes som gründer. Man må finne sin egen vri på det man driver med, selv om man driver på med noe veldig tradisjonelt, sier Anthony.

For han ble løsningen å ta kaffeproduktene sine til Kina, og han legger ikke skjul på at han tror selskapet vil kunne gjøre stor suksess i østen.

- Det er et veldig stort potensial i Kina. Det er ikke så mange konkurrenter, i butikkmarkedet, og i Kina vokser kaffeforbruket med 30 prosent hvert år. På nåværende tidspunkt drikkes det tre kopper kaffe per innbygger i Kina, mens tallet i Japan er fire kopper. Øker konsumet til tilsvarende nivå i Kina, så blir Kina verdens største kaffeland, smiler Anthony.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag