Thomas Øye skulle selge Johnsen Oil-aksjer for 60 millioner

- Jeg har kommet veldig langt videre i livet, med basis i det faktum at jeg har lært mye av mine egne feil, sier Thomas Øye.

- Jeg har kommet veldig langt videre i livet, med basis i det faktum at jeg har lært mye av mine egne feil, sier Thomas Øye. Foto: Privat

- Da vi så hvilke personer som stod bak, var det helt uaktuelt å gjøre noe. Det var et persongalleri som ikke var mye attraktivt.

23.03.14 14:24

Nettavisen NA24 sitter på dokumentasjon som kobler tidligere straffedømte Thomas Øye og hans private selskap FC Investments opp mot det omdiskuterte selskapet Johnsen Oil.

BAKGRUNN: Alt om Johnsen Oil

Øye er kanskje Norges mest kjente finansakrobat og ble i 2005 dømt til 18 måneders fengsel for heleri av fem millioner kroner på vegne av David Toska, hjernen bak Nokas-ranet.

Foto: Mediehuset Nettavisen


Pengene Øye er dømt å ha heleriet, stammer imidlertid ikke fra Nokas-ranet.

- Jeg ble presentert for Johnsen Oil, og at Abu Dhabi Investment Council (ADIC red. anm.) hadde gått inn i selskapet og var aksjonær. Det var på basis i det faktum at vi i det hele tatt vurderte selskapet seriøst, sier Øye til Nettavisen NA24.

ADIC er et av verdens største fond og styres av kontoret til Manchester City-eier Sheikh Mansour bin Zayed Al Nahyan. Fondet har aldri vært investor i Johnsen Oil.

Fakta er at det var Chenghung Chen, som jobbet med å vurdere ulike investeringsmuligheter for ADIC, som fikk med seg noen venner og investerte hele 4,8 millioner euro i selskapet.

- Ble forespurt
- Vi sitter på dokumentasjon at ditt selskap, FC Investments, har prøvd å selge en post på 3 millioner Johnsen Oil-aksjer til 2,80 euro aksjen i 2012. Hva er din kommentar til det?

- Det stemmer. Vi ble forespurt, via e-postkorrespondanse, om vi var interessert i å finne kjøper til aksjer i selskapet. Vi testet det mot noen av våre klienter som har teknologisk bakgrunn, samt at vi selv vurderte selskapet. Etter en kort due diligence, fant vi raskt ut at selskapet ikke hadde de kvalitetene som vi ønsket, verken mot kunder eller direkte, sier Thomas Øye til Nettavisen NA24.

Fakta

Johnsen Oil

- Vi verken solgte eller kjøpte aksjer i selskapet.

- Det er store investorer i Sør-Afrika og Kuwait du sikter til?

- Det var store, og meget profesjonelle kunder, som gjorde sine egne kvalifiserte vurderinger. På overflaten så selskapet bra ut, men når vi gikk og så litt bak teknologien, og vi så hvilke personer som stod bak, var det helt uaktuelt å gjøre noe. Det var et persongalleri som ikke var mye attraktivt, sier Øye.

- Du mener da Ole Petter Lindegaard og Leiv Are Kristiansen?

- Ja. Sett i ettertid var jo det en riktig avgjørelse. Men da vi så på selskapet var det jo ingen som visste at det var forfalsket dokumentasjon man hadde med å gjøre. Det var et helt annet grunnlag som vi la til grunn da vi gikk til våre klienter. Vi antok selvfølgelig at informasjonen vi fikk var korrekt, sier Øye.

Ole Petter Lindegaard har vært knyttet til salg av Johnsen Oil-aksjer. Foto: (Aftenposten)

Ole Petter Lindegaard og Leiv Are Kristiansen er også begge tidligere straffedømte.

Lindegaard og hans folk skal ha solgt Johnsen Oil til den store gullmedalje, mens Are Kristiansen og hans far Jan Ingolf Kristiansen, er mennene bak selve Johnsen Oil.

Økokrim ser på saken

Mandag kunne Nettavisen NA24 fortelle at Økokrim har Johnsen Oil på blokka etter at Nettavisen har avslørt en rekke kritikkverdige forhold rundt selskapet.

Les mer: - Vi undersøker hva dette er

Blant annet tidligere teknologisk direktør har sagt at hele selskapet er en svindel.

Les mer: Det er en eneste stor svindel

Omfattende publisitet
Øye startet som leksikonselger og endte på 90-tallet opp som megler i Norse Securities.

Han fikk omfattende oppmerksomhet i forbindelse med at han i 2000 kjøpte Svein Erik Bakkes villa på Bygdøy for 50 millioner kroner. To år senere ble han slått personlig konkurs, da han ikke kunne betale avdrag.

Dette huset kjøpte Thomas Øye av Svein Erik Bakke. Strandlinjen som grenser til Huk ble for øvrig kjøpt av staten. Foto: Cornelius Poppe (NTB scanpix)

Sonet 70 dager

Rikskjendis ble Øye da han i 2005 ble dømt til 18 måneders fengsel, hvor 12 måneder var betinget, for å blant annet ha mottatt en koffert med fem millioner kroner i 2001 fra hjernen bak Nokas-ranet, David Toska.

Han sonet 70 dager på Bastøy kretsfengsel i 2007.

Siden den gang har Øye vært«persona non grat» i det norske finansmiljøet og han flyttet til Dubai, for å drive forretninger.

Han eier blant annet rådgivningselskapet FC Investments sammen med Al Mousa-familien, som blant annet eier et av de største entreprenørselskapene i Emiratene med over 9.000 ansatte, ifølge Øye.

Da Thomas Øye så at Leiv Are Kristiansen stod bak Johnsen Oil trakk han seg. Foto: Foto: Ole Eikeland

- Lært mye av mine egne feil

Den siste tiden har imidlertid Øye tilbrakt mer og mer tid i London.

- Hvor lett har det vært for deg å legge din norske fortid bak deg og bli tatt seriøst som businessmann?

- Det er et komplekst spørsmål. Hvis man klarer å gå inn i seg selv og si at man har gjort en del feil i livet og at man er voksen nok til å innse at man har gjort feil og passer på at man ikke gjøre de samme feilene igjen, så har man kommet et langt steg videre med seg selv, sier Øye.

- Jeg har kommet veldig langt videre i livet, med basis i det faktum at jeg har lært mye av mine egne feil. Derfor har jeg kommet langt, sier Øye.

- Med hånden på hjerte, kan du nå si at du har holdt stien din ren siden du slapp ut av fengsel?

- Det tror jeg ikke det hersker noen tvil om. Det er derfor jeg jobber med de menneskene jeg gjør og kommet så langt som jeg har gjort. Jeg passer nøye på at jeg aldri igjen skal gjøre de samme feilene jeg gjorde den gang så lenge jeg lever.

- Og du er gjeldfri i dag?

- Jeg kjenner ikke til noe. Det er en som mener han har et rettslig krav, men det er et krav som er meget omdiskutert, sier Øye.

I en epost til Nettavisen NA24 skriver Are Kristiansen:

«Dette er bare tull. Vi har aldri forspurt Tomas Øye via e-mail om han kunne selge aksjer for oss Vi har heller ikke hatt noen som helst presentasjon av Johnsen Oil

eller gitt noe som helst Mandat til å selge aksjer til Tomas Øye eller dette nevnte selskapet «FC Invest».

Hadde Johnsen Oil hørt om dette «påståtte» salget av aksjer så hadde Johnsen Oil selvfølgelig Politi anmeldt dette på vanlig måte.»

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.