NA24.no

Thon burde skrive selv

(Scanpix)
Sist oppdatert:
Hallgrim Bergs bok om Olav Thon skuffer brutalt og hardt. Den eneste som leverer er Thon selv.

(NA24-ANMELDELSE):Tidligere denne uken slapp Spartacus forlag en uautorisert biografi, eller snarere et angrep på, Olav Thon. Fredag blir den offisielle historien om Thon fortalt, under tittelen ”Olav Thon – Milliardær i anorakk”.

Historien er dels fortalt av Thon selv gjennom intervjuer. Dels av en serie mer eller mindre meningsløse, ustrukturerte tekststubber ført i hånden av den tidligere stortingsmann Hallgrim Berg, som også kommer fra det samme strøket som Thon.

Det er alt i beste mening fra Berg sin side. Han virker nesten forelsket i denne investoren og det ubestridte geniet innen sitt felt. Dessverre.

Thon best alene
Men la oss bruke tiden på det som er bra. Det er der boken hvor Thon kommer til orde selv, og med egne ord kommer med sine meninger, sin livsanskuelse, sine anekdoter og historier fra barndom og forretningsliv.

Disse er kostelige, og er faktisk verd hele boken og de timene med lesing som må til. Dessuten slår Thon tilbake mot all kritikk og retter harde sverdslag mot alle mytene om seg selv.

Lite business
Så til det negative. En biografi om Olav Thon må inneholde en stor del om hans forretningsliv. Det er tross alt hans forretningsimperium og dennes vekst han er kjent for. Men her det ikke mye verdifullt å hente – lite som kan kaste lys over Thon som menneske.

Berg skal ha for å ha snakket med svært mange mennesker i forbindelse med boken. Det var den uautoriserte boken fullstendig blottet for. Men det er forflatede hyllingskveder som kommer fra alle. Ikke at vi savner kritikk mot Thon – men det kunne i alle fall vært forsøk på å analysere hvorfor Thon har blitt nasjonens rikeste mann.

Nesten alt som står om Thons bedrifter er verdiløst. Denne anmelder mistenker Thon for å være litt smart her. Han har fått en forfatter og et forlag til å skrive – sogar gratis! – all tekst som trengs til en årsrapport eller nettside som skal presentere hans firma sine ulike virksomheter.

Klamt
Historien om hvordan Thon ble hotellkonge er egentlig bare en ubehjelpelig reklametekst for hotellkjeden Thon, hjelpesløst klam lesning.

Det var som om jeg ble flau på Thons vegne når teksten ble konsumert. Bare smak på denne: ”Kapitalisme blir samfunnsutvikling med potens.” (i forbindelse med hvor fint det er for samfunnet at Thon som eiendomsbesitter kjøper gamle bygg som rustes opp).

Hallgrim Berg har ikke forstått noe av Thon – forretningsmannen og det markedet han er en del av. Han beskriver ikke innovatøren Thon, som revolusjonerte norsk restaurantnæring og som tenkte helt nytt innenfor forvaltning av eiendom. Alt som Berg presterer her er bare reklame eller blind hylling. Og dette er synd – for det er nettopp på disse områdene Thon er så imponerende. Nemlig hans fantastiske fremsynthet og sin enorme teft. Her er boken ufullstendig.

Dreper myter
At Thon er glad i naturen er jeg overbevist om – og det er ikke noe nytt. Mange av bokens 240 sider er viet nettopp natur, fjell og skau. Dette er gode beskrivelser, særlig Thons egne. Det som står klarere og klarere for denne anmelder er nettopp at Thon burde ha skrevet hele boken selv, og heller latt Berg rette opp i skrivefeil.

For de som leser den uatroriserte biografien så klarer man i den offisielle å drepe en del insinuasjoner. For eksempel dokumenterer Thon at han ikke har hatt flere branner i sine bygårder enn det som er normalt – ja, sogar mindre!

Men at det tyter frem et bilde av Thon som en hard og dreven forretningsmann klarer ikke engang Berg sine nærmest vulgære hyllesttaler å dekke over. Og det er bra. Thon har selv sagt i et intervju denne uken at han aldri har bedt om å bli fremstilt som et glansbilde. Det er han ikke – og det er det ingen som er.

Fantastisk historie
Han er en mann som har gjort feil. Han som alle oss andre. Han har lært av sine feil, vokst på dem og blitt et bedre menneske. Dette kommer frem i hans egne beretninger – det er fraværende hos Berg.

Historien om Olav Thon er en fantastisk historie som strekker seg over hele den moderne tid i Norge. Den har alt i seg. Thon forteller denne historien best og mest ærlig alene.

Bør du kjøpe boken? Jeg skulle gjerne svart ja. Men det kan jeg ikke. Thon ville ikke kjøpt boken selv.

Hallgrim Berg:

Olav Thon
- Milliardær i anorakk
Kagge forlag
339 kroner

Les også vår anmeldelse av den uautoriserte biografien: Forsøk på karaktermord

Dag Ellingsen:

Reven
Olav Thon og hans metoder
Spartacus
299 kroner

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere