Thons hjemkommune har tapt 109 millioner

Olav Thon er fortsatt god for 1,5 milliarder kroner, men Hole kommune har måttet tåle en stor skattesvikt etter at eiendomsmagnaten overført mesteparten av formuen til en stiftelse.

Olav Thon er fortsatt god for 1,5 milliarder kroner, men Hole kommune har måttet tåle en stor skattesvikt etter at eiendomsmagnaten overført mesteparten av formuen til en stiftelse. Foto: Paul Weaver/Nettavisen

Olav Thons overføring av formuen har fått dramatiske konsekvenser for Hole kommune.

08.06.18 13:32

I desember 2013 ble det kjent at Olav Thon overfører mesteparten av sin tidligere formue på 29,2 milliarder kroner til en stiftelse i hans navn

Det har hjemkommunen Hole i Buskerud på Ringerike fått merke.

92-åringen har gitt kommunekassa enorme skatteinntekter i mange år, og i 2012 kunne Hole glede seg over et skattebidrag på nesten 125 millioner kroner.

I 2013 falt skatteinntektene fra Thon til snaut 31 millioner kroner, mens likningstallene for 2014 viser at bidraget hans i fjor ble halvert til drøyt 15 millioner.

Dermed har Hole kommune opplevd en inntektssvikt på 109 millioner sammenliknet med 2012.

Thon står oppført med null kroner i inntekt for 2014, en nedgang fra drøyt 48 millioner året før.

Formuen har imidlertid økt fra 1,1 milliarder i 2013 til 1,5 milliarder i år.

Artikkelen fortsetter under de relaterte skattesakene.


Røkke på topp
Industrimannen, finansmannen, Aker-eieren og fiskeren Kjell Inge Røkke står oppført med 10,1 milliarder kroner i formue, noe som gjør ham til Norges rikeste mann, ifølge likningstallene.

Røkke betalte 101.048.510 kroner i skatt for ligningsåret 2014, men står oppført med null i inntekt.

Nest størt formue har søstrene Alexandra Gamlemshaug Andresen og Katharina Gamlemshaug Andresen, arvinger etter tobakksmilliardærene i Andresen-familien. Begge står oppført med 5,9 milliarder kroner i formue.

Industrieier og filantrop Trond Mohn innehar fjerdeplassen på listen, med en formue på 5,7 milliarder kroner. Etter ham kommer sønnen Frederik Wilhelm Mohn på femteplass.

Her er landets 30 rikeste målt etter utlignet formue:
(klikk for større tabell) / (artikkelen fortsetter under tabellen)

Klikk på bildet for å forstørre.

30 rikeste Foto: (Nettavisen)


Gale tall på finansmilliardær

Den styrtrike finansmannen Svein Støle, hovedeier av meglerforetaket Pareto, har fått oppgitt gale tall i ligningen for inntektsåret 2014. Det opplyser Skatteetaten overfor Nettavisen.

- Alminnelig inntekt ved ordinær ligning fremkommer med kr 0, men skal være kr 3 357 416. Nettoformue ved ordinær ligning fremkommer med kr 5 351 232 608, men skal være kr 5 363 672 103. Dette skyldes at flere poster som var oppgitt av skattyter i vedlegg, ved en feil ikke ble registrert ved kontorets behandling av Støles selvangivelse. Feilene er rettet. Rettingen skjedde imidlertid så sent at den ikke er hensyntatt i den oversendte skattelisten, melder Skatteetaten.

Flere skattesaker:

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.