NA24.no

Thons shippingfiasko

(Scanpix)
Ikke alt Olav Thon har tatt i har blitt til gull.

Olav Thon har bygget seg opp som landets mektigste eiendomsutvikler- og besitter. Men han har også forsøkt innenfor shipping.

NA24 – din næringslivsavis

I den autoriserte biografien om Thon, Milliardær i Anorakk, skrevet av Hallgrim Berg så letter den kjente investoren på sløret. Han forteller om den gangen alle norske rederne slet voldsomt på 70-tallet.

- Tankbåter som var omsatt for hundrevis av millioner årene i forveien, ble forsøkt solgt eller tvangssolgt til bagatellmessige priser i forhold til hva de ville koste å bygge, forteller Thon i boken.

Gjennom Fearnley og Eger fikk Thon tilbud om å kjøpe nettopp en tankbåt, en 220.000 tonner for 35 millioner kroner. Thon slo til i håp om gjøre det store kuppet, og mannen som kom fra Hallingdal ble reder. Skipet var et av verdens største på den tiden, og selv fikk han ta det enorme skipet i øyesyn da det lå til kai i Gøteborg.

Men lykken snudde seg raskt. Det som var en nedgang i shippingindustrien ble til en bunnløs krise. Skipet ble til slutt lagt i opplag ved de greske øyer, forteller Thon som konstaterer at plasseringen var elendig. For kostnadene var der uten at inntektene kom.

- Jeg hadde gjort en finansprestasjon som det var vanskelig å slå. Ved å investere 35 millioner kroner i et skip, greide jeg å tape 50! Det var heller ingen trøst at min gode venn Trygve Brudevoll, tapte mange ganger mer på sine shippingeventyr, mimrer Thon i boken som kommer i salg fredag.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere