Thor kjøpte nedslitt gård - endte opp med herskapshus

Fikk for seg at han ville pusse opp et gammelt hus...

10.11.14 13:42
HTML EMBED

I 2010 kjøpte Thor H. Haraldsen gården Flindrum Østre på Borgen i Ullensaker. Hovedhuset var i dårlig forfatning, låven likeså, skriver Romerikes Blad.

Før det omfattende restaureringsarbeidet av hovedhuset tok til, ble låven satt i stand og både grisehus og fjøs i enden av driftsbygningen bygget om.

Den eldste delen av hovedhusets første etasje er fra cirka 1750. Gården Flindrum er i kirkebøkene nevnt helt tilbake til 1393. I 1650 ble gården delt i to. Flindrum Østre er på cirka 600 mål.

Så etter egnet eiendom

– For åtte-ti år siden ble jeg interessert i gamle hus og fikk lyst til å restaurere ett selv. Jeg reiste en del rundt i Europa og så for meg at det kanskje ble et murhus. Men så var jeg i et selskap i et sveitserhus på en tradisjonell norsk gård. Jeg ble fascinert og tenkte et tilsvarende ville være et interessant prosjekt, sier Haraldsen.

Thor H. Haraldsen fant restaureringsprosjektet sitt på Borgen ved Kløfa. FOTO: KAY STENSHJEMMET Foto: Kay Stenshjemmet


På den tiden visste han at han kom til å selge seg ut av firmaet han hadde bygget opp gjennom en årrekke. På sikt kom han til å få bedre tid i hverdagen og utfordringer er han alltid på utkikk etter.

Jakten på egnet restaureringsobjekt startet
Haraldsen gikk på en del visninger, men nei, eiendommen måtte være på mer enn tre-fire mål. Han tok kontakt med en megler som spesialiserer seg på landbrukseiendommer, fortalte hva han var på utkikk etter, og ba om å bli invitert på visning når noe dukket opp.

KJØKKEN UNDERVEIS: Klar for å bli bygget opp igjen. Foto: Alan Billyeald


– Det er visst ikke uvanlig med lukket visning når eiendommer som dette skal selges, sier han.

Fire interessenter ble invitert til visning. To var oppriktig interessert. En bygningsingeniørvenn ble med Haraldsen for å anslå restaureringskostnader.

– Kommer jeg langt med 2 millioner kroner, spurte jeg. Du må nok regne med 2,5, var svaret, sier Haraldsen.

STASELIG: Hovedhuset ferdig restaurert. Foto: Kay Stenshjemmet


Haraldsen kjøpte gården og rådførte seg med daværende kulturminnekonsulent i Ullensaker kommune Ola H. Fjeldheim om hva han kunne og burde gjøre, og hva han ikke burde og ikke kunne gjøre.

Planer ble lagt. Et norsk firma med håndverkere fra Litauen fikk jobben med å sette både hus og låve i stand. Låven ble prioritert først. Hele det første året ble brukt på å rive. Både ute og inne ble hovedhuset ribbet inn til reisverket, og en del overraskelser dukket opp underveis, men 21. april i 2013, et sted mellom 25.000 og 30.000 timer med restaureringsarbeid seinere, flyttet Haraldsen inn.

– Jeg synes vi har fått gjort utrolig mye på bare 2,5 til 3 år, sier han.

KJØKKEN ETTER: Innredningen er spesiallaget. Skapet på endeveggen er fryseskap. Foto: Kay Stenshjemmet

TV-STUE: Moderne innredet tv-stue i andre etasje. Foto: Kay Stenshjemmet

NYTER UTSIKTEN: Thor H. Haraldsen etter at gården er ferdig pusset opp.

Les flere saker hos: Romerikes Blad

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.