*Nettavisen* Økonomi.

Thorleif Enger siktet for grov korrupsjon

Styreformann Thorleif Enger i Agrinos. Foto: Morten Holm (SCANPIX)

Yara-skandalen blir stadig større.

22.05.12 10:09

Tidligere konsernsjef i Yara, Thorleif Enger, er siktet for grov korrupsjon i forbindelse med etterforskningen av selskapets Libya-virksomhet.

Enger ble pågrepet tidlig fredag morgen, sammen med de to Yara-direktørene Tor Holba og Hallgeir Storvik, ifølge Dagens Næringsliv.

- Enger har avgitt forklaringer tidligere og har opprettholdt disse i helgen. Han stiller seg uforstående til siktelsen, da han verken har medvirket til eller hatt kjennskap til eventuell korrupsjon i Libya, sier Engers forsvarer Knut Smedsrud til NA24.

Enger, en av Norges mest fremtredene næringslivsledere de siste tiårene, ledet Yara fram til høsten 2008. Det skal ha vært hensyn til fare for bevisforspillelse som gjorde at Økokrim valgte å pågripe de tre mennene samtidig.

FØLG NA24 PÅ FACEBOOK

Like før Enger sluttet i Yara, signerte han en avtale med Libyas nasjonale oljeselskap om etablering av gjødselselskapet Lifeco. Det er i forbindelse med denne etableringen at Økokrim mistenker at det ble utbetalt bestikkelser til mellommenn.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: MAHMUD TURKIA (AFP)

Holba og Storvik har etter eget ønske fratrådt sine stillinger med umiddelbar virkning inntil saken er ferdig etterforsket. De nekter straffskyld og ble løslatt i løpet av helgen, men er fortsatt siktet.

I mars meldte den norske gjødselkjempen at de hadde funnet uakseptable utbetalinger fra konsernets samarbeidsselskap i Sveits og at Økokrim var varslet.

Egen granskning
Yara startet 8. april 2011 en eksterngranskning av mulig korrupsjon.

Samtidig med iverksettingen av den eksterne granskningen, ble Økokrim varslet om at mulige straffbare forhold kunne ha skjedd før oktober 2008 knyttet til etablering og oppfølging av Yaras eierandel i Libyan Norwegian

Utbetalt i to omganger
Yaras datterselskap i Sveits ble ransaket etter mistanke om at kontoret har blitt brukt som kanal til å betale ut bestikkelser i India og Libya. Yara datterselskap i Sveits, Balderton, er et heleid tradingselskap for Yara. I to omganger – i 2006 og 2010 – har Yara betalt tilsammen 1,1 milliarder kroner for det sveitsiske tradingselskapet, som lenge ble ledet av tyrkiske Nejdet Baysan, ifølge Dagens Næringsliv.

I fjor forsvant Nejdet Baysan og to andre ledende ansatte fra selskapet. De skal ha startet konkurrerende virksomhet. Ifølge Yara var det ingen sammenheng mellom avgangen og Økokrims beslag hos datterselskapet.

Satt i gang libysk forskning
I midten av april var Yara ute å meldte om at det er satt i gang etterforskning av en annen del av selskapet internasjonale satsing, nemlig samarbeidet med Gaddafis stateide gjødselselskap. I joint-venturet Lifeco har Yara en 50 prosents eierandel.

Yara har sagt at mistankene er knyttet til pengeutbetalinger til tredjeparter før det libyske samarbeidsselskapet ble etablert i 2008.

Senere har Økokrim tatt ut siktelse mot Yara International for overtredelse av Straffelovens paragraf 276a, jf. Paragraf 276b. Siktelsen gjelder utbetaling av 1 millioner dollar, eller 5,5 millioner kroner, til en person knyttet til et indisk prosjekt.

Dette daterer seg tilbake til perioden 2006-2007, og gjelder et prosjekt i India. Prosjektet tok sikte på å etablere en joint venture for produksjon og salg av gjødsel, men ble ikke realisert.

Statlig eierskap
Lifeco ble etablert i 2009 med en Yara-eierandel på 50 prosent. Selskapet eier og driver ammoniakk- og ureafabrikker i Marsa El Brega i Libya, og har en samlet årlig kapasitet på 900.000 tonn urea og 150.000 tonn ammoniakk for salg.

Selskapet LIfeco har vært verdsatt til 450 millioner dollar, eller i underkant av 3 milliarder kroner. Yaras andel er altså halvparten av dette.

Yaras desidert største eier er den norske staten. Nærings- og handelsdepartementet eier 36,21 prosent av aksjene, mens Folketrygdfondet eier er nest største aksjonær med 6,46 prosent.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.