NA24.no

Ti skogområder vernet

Sist oppdatert:
Regjeringen har vedtatt å verne ti skogområder som naturreservater. Det er en del av planen med frivillig skogsvern.

De ti områdene er fordelt på fylkene Akershus, Østfold, Telemark og Aust-Agder. Samlet areal er ca 20,4 km2, hvorav ca 8,8 km2 er produktiv skog.

Verneprosessen er gjennomført som et pilotprosjekt, «Frivillig vern av skog», hvor skogeiere aktivt har tilbudt skogareal for vern. Før vernevedtak underskriver den enkelte skogeier en avtale om vern.

Konstruktivt
- Jeg er svært tilfreds med at skogeierne på denne måten bidrar konstruktivt for å øke skogvernet, og med at samarbeidet mellom skogeiere og miljøvernforvaltning nå gir konkrete resultater, sier miljøvernminister Helen Bjørnøy.

Vernevedtaket er et ledd i regjeringens satsing på økt skogvern, som er omtalt i Soria Moria-erklæringen.

Noen få skogeiere har avslått å underskrive avtale om frivillig vern, blant annet på grunn av endrede regler for skatt på erstatninger. Verneomfanget er derfor noe redusert i forhold til de verneforslag som ble sendt på høring: Et område utgår i sin helhet, og for et annet område er vernearealet noe redusert. Arealene som utgår kan bli vurdert på nytt i forbindelse med frivillig skogvern på et senere tidspunkt.

Fortsatt jakt
Miljøverndepartementet viser til at selv om avgrensningen ikke er optimal for alle områdene, noe som også miljøvernorganisasjonene har påpekt, innehar områdene viktige verneverdier.

Vernevedtaket innebærer at det ikke kan drives skogbruk i områdene. Annen bruk som f.eks. utmarksbeite, jakt, fiske og friluftsliv vil i stor grad kunne fortsette som tidligere.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere