Tidenes dyreste julegaver

Foto: Scanpix (Scanpix)

Tusenlappene sitter løst i desember. NA24 har tatt pulsen på julehandelen.

29.11.06 08:33

GRATIS OPPSETT: Les NA24 på mobil

Vi bruker minst 9000 kroner hver på shopping i desember.

NA24 - din næringslivsavis

Juleshoppingen er ventet å øke med fire prosent siden i fjor, mens desemberhandlingen ventes å vokse med fem prosent. Til sammen anslås det at vi legger igjen 41, 5 milliarder kroner i butikkene i desember, hvor 12, 5 milliarder av disse er ren julehandel.

Ifølge Handels- og Servicenæringens Hovedorganisasjon (HSH) kommer hver nordmann i snitt til å bruke 2700 kroner på julegaver i år, og vel 9000 kroner per person i desember.

- Begynner å rulle
- Det begynner sakte, men sikkert å dra seg oppover, sier senterleder Finn Dybdalen ved City Syd i Trondheim, senteret der Petter Stordalen startet sin forretningskarriere.

Ifølge Dybdalen har City Syd i det siste hatt veldig bra tall, på tross av blant annet dårlig vær.

- Forrige uke hadde kjøpesenteret en bruttoomsetning på 37 millioner kroner, mot 32 millioner i en «normaluke». Det er 3,6 prosent høyere enn på samme tid i fjor, ifølge Dybdalen.

- Hittil i år har vi hatt en økning på 3,3 prosent, sammenlignet med i fjor, forteller han.

De har budsjettert med en omsetning på 230 millioner i desember, som er én million mer enn resultatet fra 2005.

Været virker inn
Værskiftet påvirker i en eller annen retning.

- Når det første slapset kommer, er det lettere å finne ut at men trenger nye vintersko, sier Dybdalen.

Ved mye snø går derimot deler av parkeringsarealet tapt.

Nylig har både Rema 1000 og Lidl åpnet nye butikker like ved City Syd, men det har ikke hatt en negativ virkning, opplyser Dybdalen. Snarere tvert imot:

- Vi har hatt økning hele tiden siden Rema og Lidl åpnet. Det viser vel at man ikke kan leve av en ting alene, og det virker som om hele området nyter godt av det. Men den virkelige julehandelen starter ikke før den 12. desember, ifølge senterlederen, som påpeker at mange får lønn inn på kontoen akkurat den dagen.

Pyntet til jul
Hordalendingene ligger over landsgjennomsnittet med et forventet forbruk på 2800 kroner per person.

- De høye tallene reflekterer de vi har sett. Forbruket er høyt, og hittil i år har vi en økning på 6-7 prosent, sier Knut Eliassen, administrerende direktør ved gigantkjøpesenteret Lagunen.

Selv om Lagunen stod julepyntet allerede for en uke siden, regner Eliassen mandag denne uken som startskuddet for julehandelen.

At julaften i år faller på en søndag, tror Eliassen har betydning for handlemønsteret.

- For det første betyr det at vi får en rekordtidlig søndagsåpning allerede nå til helgen. I tillegg tror jeg lørdag 23. desember vil bli den aller travleste handledagen, mot 22. desember vanligvis, sier Eliassen.


- Regnet øker salget
I Bergen har det falt nesten 500 millimeter nedbør de siste 30 dagene. Eliassen er skråsikker på at dette øker handelen.

- Har man dårlig vær trekker man til steder hvor det er tørt, varmt og godt når man skal handle, sier Eliassen.

Hos Kilden i Stavanger merker de godt at julehandelen er i gang.

- Ja, det var godt med folk både fredag og lørdag, sier senterleder Nina Marie Berg fra et julepyntet kjøpesenter. Hun har gode følelser for årets jul, selv om julaften lander på en søndag i år.

Mennenes dag
- Julaften har tradisjonelt vært mennenes dag, så dette er vel verst for dem. I år blir de nødt til å komme seg ut før julaften, sier en lattermild senterleder.

Forrige uke økte omsetning på Kilden med 0,5 prosent, mot ti prosent økning samme periode i fjor.

- Vi er glade for å holde stand med fjoråret. I fjor hadde det allerede vært advent på denne tiden og det betyr ganske mye. Vi regner ikke julehandelen for skikkelig i gang før denne uken, sier Berg.

I fjor hadde Kilden en økning på 20 prosent i desember sammenlignet med 2004. Berg regner med at året blir like godt.

- Alt over det tar vi som et bonus, sier senterlederen

På Norges største kjøpesenter, Kvadrat i Sandnes, har julen kommet overraskende på i år.

- Det har vært litt sånn, oj, skal vi pynte til jul allerede, sier senterleder Hans Inge Skadberg. Men Skadberg tror ikke bare det er handelsstandes som er tatt litt på sengen av julekalendere og nissepynt.

- Vi har hatt en enormt lang sommer og varm høst i Rogaland. Julen har nok kommet brått på i år for de fleste. Det preger salgstallene og de to siste ukene har vært fantastiske, sier Skadberg. Sist uke steg antall besøkende med 21 prosent sammenlignet med samme uke i fjor. Det betyr at rundt 150.000 har tok turen innom Kvadrat sist uke.

- Det er helt vanvittig og tyder på at det rykker godt for julehandelen, sier Skadberg. Kvadrat regner med å passere 400 millioner i omsetning før jul. Det er mellom 8 og 9 prosent mer enn i fjor.

Ikke tatt av
I Kristiansand har julehandelen begynt så vidt, men det tar ikke virkelig av før de siste 14 dagene før jul, ifølge Sigurd Tvedt, leder av Kvadraturforeningen i Kristiansand. Julehandelen blir viktigere og viktigere for butikkene i Kristiansand sentrum, forteller Tvedt.

- Flere butikker har en tredjedel av sin totale omsetning på grunn av julehandel. Dette gjelder for eksempel gullsmeder, platebutikker, leketøysforretninger og glassmagasin, forklarer Tvedt.

Ifølge Tvedt er forberedelsene godt i gang, og han tror at årets julehandel blir meget god.

- Næringslivet går så det suser, og renta er lav, så det ser bra ut, mener Tvedt.

Senterleder Geir Magne Lundstøl ved Sørlandssenteret forteller at julegrana allerede er tent.

- Men det er den siste uken før jul storinnrykket kommer. Da mer enn dobles besøkstallet i forhold til en vanlig snittuke. Den desidert beste dagen er 22. desember, og da har vi nattåpent, forteller Lundstøl.

Lundstøl venter fortsatt vekst i detaljhandelen i forhold til i fjor.

- Dermed blir det en historisk god julehandel i år også, sier Lundstøl.

- Det er nå det begynner
- Ting har vært veldig positive i det siste, og prognosene har vært slått rimelig bra de siste 10-12 ukene, og den akkumulerte økning blir som budsjettert, sier senterdirektør Carl Christian Petersen ved Sandvika Storsenter.

Totalt regner senterdirektøren med en 3 prosent vekst fra fjorårets desemberhandel på 263 millioner kroner.

- Det er veldig høy omsetning, men først den 10. desember regner vi med at det virkelig begynner sier Petersen til NA24.

Hos det største senteret i Oslo-regionen, Strømmen Storsenter forventes det også en økning. I år forventer senterdirektør Per Kristian Trøen en omsetning i desember på cirka 275 millioner kroner.

- Vi merker at det er bra trøkk allerede og julen er kommet for fullt i butikkene, sier Trøen til NA24.

Samtidig ønsker han ønsket seg mer vinterlige forhold.

- Vi tar med i aftenbønnen at vi ønsker oss snø. Været innbyr ikke til å starte vintersalget, og deler av sportsbransjen kan nok merke dette, sier senterdirektøren til NA24.

- Uansett, det som er viktig for julehandelen, er det arbeidet som butikkene har lagt ned i årets ti første måneder, sier Trøen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.