*Nettavisen* Økonomi.

Tidenes fondsår

Foto: Montasje (TV 2 Interaktiv)

Nettotegning for 57,8 milliarder kroner.

21.01.10 17:01

I 2009 hamstret nordmenn og utenlandske kunder fond. Dermed ble det tidligere rekordåret 2007 slått. Det var særlig aksjefond som var populært, melder Verdipapirfondenes forening.

Statistikken fra VFF viser at norske personkunder nettotegnet seg for aksjefond for 8,9 milliarder kroner. I tillegg nettotegnet norske institusjonskunder 17,6 milliarder kroner i aksjefond, mens utenlandske kunder nettotegnet aksjefond for 16,8 milliarder kroner. Samlet ble nettotegningen for alle typer verdipapirfond var på 57,8 milliarder kroner i 2009.

Medregnet en verdiøkning som følge av stigende kurser gikk verdistigningen opp 65 milliarder kroner og forvaltningskapitalen vokste dermed med 123 milliarder kroner i løpet av 2009.

- Det er spesielt interessant at norske personkunder har vendt tilbake til aksjefond i så stort monn, etter flere år med nettoinnløsinger. Særlig tror jeg det er tre forklaringer på dette, kommenterer administrerende direktør Lasse Ruud i Verdipapirfondenes forening.

I en pressemelding fra VFF kommer det frem at et økende andel nordmenn har forstått av man ofte får godt betalt for å påta seg aksjemarkedets risiko i kjølvannet av kraftige kursfall. Det blir også pekt på at finanskrise og børsfall har åpenbart ikke fratatt nordmenn viljen til å ta risiko. Krisen har heller gjort at risiko blir foretrukket hvis den er lett synlig. Derfor finner nordmenn veien til produkter der den er enkel å forstå.

- Vi har derfor fått retur fra sofistikerte til enklere og mer gjennomsiktige spareprodukter, ikommenterer Ruud.

Han viser til at endringene i bestemmelsene og reguleringen bransjen også har fungert. Innføringen av MiFID-direktivet får æren.

- Flere har forstått at investorbeskyttelsen i aksjefond har et realitetsinnhold, og ikke bare er en floskel. Lovregulering og tilsyn, daglig prising og likviditet, synlige kostnader og verifiserbar avkastningshistorikk er åpenbart faktorer som verdsettes høyere nå enn før finanskrisen, skriver Ruud.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag