NA24.no

Tidenes hvitsnippsak

(AP/Scanpix)
Sist oppdatert:
Mandag startet saken mot toppene i Enron, kanskje tidenes verste bedriftsskandale. Her kan du kan lese hundretusener av interne e-poster fra selskapet.

HOUSTON (NA24): Mandag møtte tidligere konsernsjef Jeffrey Skilling og tidligere styrleder Kenneth Lay i retten i Houston for å svare for beskyldninger om at de regisserte en massiv svindel i Enron, som kollapset i 2001 - trolig verdens største og mest kjente regnskapsskandale.

Før myndighetene frøs midlene til de to, overførte de hundrevis av millioner kroner til sine advokatteam, som vil bruke alle midler for å unngå at de to må tilbringe resten av livet i fengsel, noe som er en reell mulighet.

I dag vil kampen stå rundt utvelgelse av jurymedlemmer, og hele saken ventes å ta opp mot et halvt år. Advokatene til Lay og Skilling har forsøkt å få saken flyttet fra Enrons hjemby Houston, fordi de mener det er umulig å finne upartiske jurymedlemmer i byen.

De siste årene har en rekke regnskapsskandaler rystet næringslivet i USA, og medført en kraftig innskjerping av lovverket. Ledere i skandaleselskaper som Tyco, WorldCom, Qwest, Adelphia og Dynegy har sendt toppsjefer i fengsel for så mye som 25 år.

Men saken mot Lay og Skilling er kanskje den aller viktigste oppsummeringen av skandalene i det opphetede finansmarkedet mot slutten av 1990-tallet og frem til 2001, da det meste raknet.

Gigant på leirføtter
Det var Lay og Skilling som i løpet av 1990-tallet bygde opp Enron fra et lite firma innen energihandel til det syvende største selskapet i USA.

Men giganten var bygd på sviktende grunnlag, og kreativ bokføring ble brukt til å skjule gjeld og dårlige resultater. Lay og Skillling vil forsvare seg med at de ikke forstod detaljene i dette, og at det ble regisert av finansdirektør Andrew Fastow, som allerede har inngått en avtale med myndighetene og vil vitne i saken.

Kollapsen dro også med seg revisjonsfirmaet Arthur Andersen, i sin tid trolig verdens mest kjente firma innen sin bransje.

PR-messig har Enron-toppene slitt tungt etter at fiaskoen var et faktum. Bedriftskulturen var på forhånd svært aggressiv og arrogant, og det er mange som har godtet seg over at korthuset falt sammen, for eksempel aksjeanalytikeren som under en presentasjon av kvartalstall ble kalt «asshole» av Skilling da han stilte spørsmål ved tallene som ble lagt frem - i etterpåklokskapens lys var nok dette et klart tegn på at det begynte å røyne på for Enron-toppene.

Pinlige e-poster
Som i mange av de siste årenes hvitsnippsaker har myndighetene beslaglagt ufattelige mengder e-post for å bygge opp sin sak, og i Enrons tilfelle er diss gjort offentlig tilgjengelig - totalt rundt 1,5 millioner meldinger.

Du kan søke i Enrons e-post her.

I tillegg til de mer seriøse sidene ved e-post-databasen, er det mye som mest av alt er komisk, for eksempel en mail som gjør narr av klesstilen til kvinnelige advokater i etaten som regulerer energimarkedet i USA, og dermed også Enron.

Det er også utallige sex-vitser og usmakligheter, som igjen bekrefter at e-post ikke er noe egnet medium for morsomheter man ikke ville fremført i full offentlighet.

De viktigste nyhetene får du på NA24.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere