NA24.no

Tidenes høyeste gullpris

Sist oppdatert:
Gullet følger oljen til nye høyder.

GRATIS OPPSETT: Les NA24 på mobil

De siste årene har det vært en eksplosjon i verdens råvarepriser og gullet er langt fra noe unntak.

NA24 - din næringslivsavis

Svakere dollar og stor etterspørsel etter råvarer kombinert med stigende inflasjon har fått stadig flere investorer til å søke havn i gull. Det har medført at en unse gull har blitt handlet for 958,4 dollar i futurehandelen. En unse gull tilsvarer 31,1035 gram.

Tredoblet i verdi
I løpet av de syv siste årene har gullprisen mer enn tredoblet seg, i fjor alene steg prisen med 31 prosent.

Medvirkende til den kraftige økningen er den siste tidens kraftige rentekutt som den amerikanske sentralbanken har gjennomført for å bedre tilstanden i økonomien. Men samtidig som sentralbanken har kuttet renten har inflasjonen i USA hatt den raskeste stigningen siden 1990.

I referatet fra den amerikanske sentralbankens rentemøte som ble fremlagt onsdag kommer det frem at sentralbanken ser for sen en periode fremover med lave renter, og at de kan komme til å kutte renten ytterligere om det blir nødvendig for å bedre veksten i økonomien.

-Inflasjonen skriker. Lavere renter vil bare forverre inflasjonen og tvinge mennesker til råvarer. Fondene flykter inn i gull, sier Leonard Kaplan hos Prospector Asset Management, ifølge Bloomberg.

Gull, sølv og olje
På råvarebørsen i New York stiger aprilkontrakten på gullprisen med 1,4 prosent til 951 dollar unsen. I den elektroniske handelen før råvarebørsen åpnet torsdag passerte frontkontrakten på gullet 950 dollar for første gang.

Foruten den rekordhøye gullprisen har oljeprisen satt nye historiske rekorder på over 100 dollar fatet både tirsdag og onsdag.

Sølv er en annen råvare som beveger seg på rekordhøye nivåer. Sølvprisen har steget med 20 prosent så langt i år og har nå blitt notert til 18.075 dollar per unse. Dette er den høyeste noteringen for sølvet siden desember 1980.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere