NA24.no

Valuta USD 7,77 EUR 9,60 GBP 11,12 SEK 92,37
Oslo Børs 0,19%
Foto: Montasje (SCANPIX/REUTERS)

Tidenes høyeste oljepris

Sist oppdatert:
Oljeprisen når nye høyder. For første gang er 100-dollargrensen brutt.

En eksplosjon og skremsler fra OPEC sender oljeprisen opp i et tresifret beløp.

NA24 - din næringslivsavis

På råvarebørsen i New York er oljetradere i ekstase. Den amerikanskhandlede WTI-oljen med marslevering, setter ny rekordnotering på 100,10 dollar fatet.

Prisen faller litt i avslutningen, men holder seg over den magiske grensen. Da råvarebørsen stengte, ble den handlet til 100,01 dollar fatet, tirsdag kveld, en oppgang på formidable 4,7 prosent. Dette er første gang oljeprisen stenger over 100 dollar.

Sprengkraft
Katalysatoren for hoppet er en eksplosjon ved raffineriet «Big Spring» i Texas, eid av Alon USA Energy. Hendelsen har medført at kapasiteten blir stengt ned. Eksplosjonen fant sted mandag kveld, men viser seg først nå, siden amerikanerne feiret «President's Day» og børsene dermed holdt stengt.

- Det er store reaksjoner til driftsstans ved raffinerier nå, siden vi er inne i vedlikeholdssesongen, sier Brad Samples, råvareanalytiker ved Summit Energy, til Bloomberg.

- Videre ser det ut til at det blir mange driftsstanser som ikke er planlagt, i år som i fjor, legger Samples til.

Oljekrise
Selv om prisen aldri har vært høyere i nominelle priser, når den ikke helt opp hvis man tar inflasjon inn i bildet. Dagens pris er likevel tett oppunder rekordnoteringen fra oljekrisen på 70-tallet. Avhengig av hvordan man regner, er den inflasjonsjusterte toppnoteringen på mellom 100 og 110 dollar fatet.

Det var opprettelsen av OPEC som i sin tid førte til rekordprisen på 70-tallet. Oljekartellet har mer enn en finger med i spillet denne gangen også. I helgen uttalte den iranske oljeministeren at OPEC kan komme til å kutte oljeproduksjonen ved neste møte, som finner sted 5. mars. Algeries oljeminister kom med lignende utsagn i forrige uke.

Årsaken skal være at oljeetterspørselen pleier å avta etter vinteren, da behovet for oppvarming synker. Da oljekartellet står for mer enn 40 prosent av verdens oljeproduksjon er dette noe investorer tar alvorlig.

- Markedet får mye støtte av det faktum at været har vært kaldt og OPEC snakker om produksjonskutt, sier Phil Flynn, analytiker hos Alaron Trading, til Marketwatch.

Problemene glemt
OPEC har også vært bekymret over den amerikanske etterspørselen. Problemene i den amerikanske økonomien var det som dro ned oljen fra nivået rundt hundre dollar tidligere i år. USA er verdens suverent største oljekonsument, med et konsum på rundt en fjerdedel av verdens totale forbruk. Dermed vil lavere vekst i USA kunne få store følger for prisen.

- Denne comebacken i olje er helt utrolig, fortsetter Flynn.

Han kan knapt tro at prisen er så sterk, med de mørke skyene på himmelen.

- Markedet ser ut til å avskrive det faktum at nedkjølingen av økonomien vil ha betydning på etterspørselen, sier den overraskede analytikeren.

Dollarfall
Siden oljeprisen handles i dollar, er et markant fall i dollarkursen med på dra opp prisen. Dollaren faller 1,00 prosent mot norske kroner og handles for 5,33 kroner, tirsdag kveld. Dollaren svekker seg også mot de fleste andre valutaer, blant annet 0,59 prosent mot euro.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere