NA24.no

Tidenes julefest

(Scanpix)
Sist oppdatert:
I år har nordmenn trolig handlet julegaver og julemat for 38,5 milliarder kroner. Dette er 1,5 milliarder mer enn fjoråret.

Ifølge en undersøkelse utarbeidet av Statistisk sentralbyrå har nordmenn kjøpt inn mat og drikke for 15 milliarder kroner i løpet av julemåneden, mens vi handlet julegaver som klær, sko og elektriske varer for 18,5 milliarder kroner. Dette er et gjennomsnitt på 8,355 kroner per person.

Pop med bøker

Årets julegave er helt klart bøker. Bokhandlene øker omsettingen med 120 prosent i desembermåneden og selger bøker, blader og spill for 900 millioner kroner.

Senterleder på Aker Brygge, Einar Bratten, sier til TV 2 Nettavisen at de har omsatt for 90 millioner kroner i de tre ukene før jul, mens i fjor var omsettingen på 48 millioner.

- Ukene i desember har økt med 80 prosent fra fjoråret, men det hører med at vi har bygget ut senteret, sier Bratten. Dermed vil den sammenliknbare økningen være på 20 prosent, forteller han

- Direkte festlig, sier Bratten.

Han sier at bekledning har vært årets store vinner, men salg av gull og ur har også tatt seg opp i desember.

Tidenes handel

Senterleder i Oslo City, Sturla Thune, sier at det har vært tidenes handel.

- Vi passerer 205 millioner kroner bare i desember, mens i fjor omsatte vi for 182 millioner kroner, sier Thune.

Han forteller at Oslo City har hatt en økning fra fjoråret på 20 prosent i ukene før jul. Det vil si en omsetting på 110,8 millioner kroner på to uker.

Sjokkert over kjøpefesten

Talspersonen for Fellesaksjonen mot fattigdom, Bjønnulf Evenrud, er sjokkert over at nordmenn bruker i gjennomsnitt 8,355 kroner på å feire jul i år.

- For det første så har jo forskjellen blitt større i år også, så dette er kanskje et uttrykk for at de rike feirer det store utbyttet sitt, sier Evenrud.

Han forteller at mange fattige får 3,500 kroner i måneden i støtte av sosialen, men kan søke om å få 500 kroner ekstra til jul.

- Det er jo veldig mange som blakker seg helt for å kunne feire en anstendig jul og knapt får endene til å møtes i januar. Fellesaksjonen mot fattigdom har matservering i jula, og vi ser absolutt nødvendigheten av å fortsette med det siden det er mange barnefamilier som kommer hit, sier han.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere